D66: maak trouwen voor één dag mogelijk

HAARLEMMERMEER Andere steden bieden al de mogelijkheid, daarom wil D66 dat het ook mogelijk wordt in Haarlemmermeer: iemand voor één dag aanstellen als trouwambtenaar zodat bekenden elkaar kunnen trouwen.

Een broer die het huwelijk voltrekt van een andere broer. Een goede vriend die een andere vriend trouwt. In Haarlemmermeer kan dat alleen zodra die broer of die vriend een trouwambtenaar is danwel een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, een zoheten babs. Zo'n aanstelling heeft echter een langere looptijd en kan niet voor maar één dag aangevraagd worden. Maar als het aan D66 ligt, komt daar binnenkort verandering in.

D66 wil namelijk dat het (ook) in Haarlemmermeer mogelijk wordt om voor één dag trouwambtenaar te zijn. Want dat opent de mogelijkheid om je te laten trouwen door vrienden of familieleden. En om die mogelijkheid te openen, heeft raadslid Pablo Meegdes vragen daarover gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Pablo Meegdes: "Trouwen is bij uitstek een dienst die de gemeente normaal gesproken slechts één keer verleent. Het is misschien wel de belangrijkste dag in het leven van vele Haarlemmermeerders. Het is daarom tijd dat de gemeente luistert naar alle mensen die deze dienst het liefst laten verlenen door hun eigen vrienden of familieleden."

In het voorstel van het D66-raadslid wordt de babs door de rechter voor 24 uur beëdigd om het huwelijk te voltrekken.