D66 trakteert hulpdienst SASA op Valentijnstaart

HOOFDDORP Leden van de D66-fractie in Haarlemmermeer hebben donderdag samen kandidaat-Statenlid Marijn Makker de vrijwilligers van de hulpdienst SASA verrast met taart. De actie was op het kantoor van SASA aan het Skagerrak in de Hoofddorpse wijk Bornholm.

De vrijwilligers van de stichting steken al 16 jaar lang de helpende hand uit naar mensen die dat nodig hebben: boodschappen, vervoer, klusjes rondom of in huis, begeleiding naar ziekenhuis, gezelschap en vertier. "De overheid zal de komende jaren in toenemende mate een beroep doen op vrijwilligers in de mantelzorg. U laat zien dat dat kan, en hoe het kan, en dat doet u al jaren en daar zijn wij trots op", zo motiveerde D66 waarom de taart voor SASA bestemd was.

SASA beschikt over ruim 150 vrijwilligers. Sommigen van hen draaien al mee sinds het begin, 16 jaar geleden. "We merken nu al dat de vraag aantrekt", zegt Rina Beekman, die de zorgvraag coördineert. Er wordt nu ongeveer vijfduizend keer per jaar een beroep gedaan op de diensten van SASA. Dat gemiddelde zal dus wel omhoog gaan, denkt zij.

SASA trekt ook tijd uit voor de 'zachte' kant van de zorg, die door de bezuinigingen in het gedrang komt: daar waar de professionele zorgverlener met de stopwatch zorg verleent en snel weer verder gaat naar de volgende cliënt steken de vrijwilligers van SASA tijd in goede gesprekken en gezelschap. "Je merkt al snel dat juist dat gesprek en de persoonlijke aandacht voor de cliënt belangrijk is, misschien zelfs belangrijker dan de huishoudelijke taak die de zorgverzekeraar vergoed."

SASA maakt zich zorgen over de taakverzwaring van de vrijwilliger. "We komen situaties tegen dat we denken: hier moet echt professioneel ingegrepen worden. Mensen die vereenzamen, die de regie over hun eigen leven en huishouden echt kwijt raken." In deze gevallen, aldus Rina Beekman, is er goed contact met de adviseur van de gemeente die kantoor houdt in hetzelfde wijkgebouw.

SASA is bereikbaar via de website van de stichting, van maandag tot en met donderdag.