• Een voorbeeld van een container met een kartonklep.

    Eigen foto

D66 wil kartonklep op papiercontainers

HAARLEMMERMEER D66 Haarlemmermeer wil, in navolging van de gemeente Amsterdam, papiercontainers met een zogenaamde kartonklep. 

Kartonnen dozen worden in Haarlemmermeer steeds vaker aangetroffen in de openbare ruimte, met name naast afvalcontainers, zo weet de partij te melden. D66 wil hier graag iets aan doen en heeft daarom het plan opgevat papiercontainers te voorzien van een zogenaamde kartonklep. Deze maakt het makkelijker om kartonnen dozen in de papiercontainer te deponeren.

"Wij vinden het belangrijk om zwerfvuil en overvolle brengparkjes aan te pakken", aldus D66-raadslid Pablo Meegdes. "Karton naast de containers zorgt voor verrommeling van het straatbeeld en nodigt uit om er ander afval naast te plaatsen. Karton past vaak moeilijk in de containers, hier moeten wij iets aan doen."

Steeds meer mensen bestellen online en hebben daardoor veel kartonnen dozen die slecht in in de containers passen. In Amsterdam werd na het plaatsen van kartonkleppen bij containers een afname gemeten van 45 procent van het aantal  kartonnen dozen naast de containers. D66 wil hier in Haarlemmermeer graag mee experimenteren en - mocht het een succes blijven - invoeren. "Het verwijderen van bijgeplaatst karton kost veel geld en bovendien komt het karton niet bij waardestroom terecht voor recycling."