Dagelijks leven inspireert Alex Turk

RIJSENHOUT Tekenaar Alex Turk tekent vanuit zijn woning in Rijsenhout verschillende strips. De meest bekende is Timo die hij maakt voor Kidsweek voor basisschoolleerlingen. Al meer dan tien jaar inmiddels. Zijn boek Timo 4 Hoog en Droog is nu genomineerd voor de Jaarprijs voor het beste stripalbum, in de categorie Jeugd.

Turk tekende al van jongs af aan veel in zijn vrije tijd. "Ik was een jaar of negen toen ik de strips in Jippo en Taptoe begon na te tekenen. En dat ging best goed." Zo kreeg hij de smaak te pakken. "Als striptekenaar ben je schrijver én regisseur tegelijk. Je creëert een eigen wereld waarin van alles mogelijk is. Ik werk met vaste figuren, een soort acteurs, die steeds terugkeren in de strips. En dan bedenk ik elke keer iets nieuws wat ik ze kan laten beleven. Soms is het ook best moeilijk om steeds iets nieuws te verzinnen. Ik haal mijn inspiratie overal en nergens vandaan. Uit het dagelijks leven, uit boeken en van de televisie, maar het is niet altijd zo herleidbaar. Een idee kan ook zomaar ontstaan."

DUIDELIJK DOEL Met zijn album Mevrouw de Heksveroverde hij het grote publiek. Het waren gebundelde strips voor volwassenen die hij maakte voor de gratis krant Metro. En met het album Timo Gefeliciflapstaart kreeg hij in 2008 meer bekendheid als striptekenaar. "De meeste mensen vinden het leuk als ze horen wat ik doe. Daar kun je toch niks mee verdienen? is een vaak gestelde vraag. Maar dat valt reuze mee, ik loop al jaren mee. Ik ben opgeleid als vormgever op het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Vanuit school werd het niet gestimuleerd en geaccepteerd dat ik striptekenaar wilde worden. Maar voor mij was het duidelijk. Ik had een doel voor ogen en zou mijn eigen weg volgen."

Waar gaat de strip Timo eigenlijk over? "Het is een humorstrip die meestal bestaat uit drie plaatjes en af en toe een hele pagina. Over drie plaatjes, doe ik ongeveer een dag. Het gaat over een ijsverkoper, voetbal, Kabouter Wijsneus die vaak zit te vissen maar nooit iets vangt en over Lyn met haar paard. De thema's verzin ik zelf. Actualiteit heb ik niet nodig om een strip te maken. Mijn uitgangspunt is dat het tijdloos is. Na een jaar moet het ook nog gewoon te lezen zijn."

TWEEDE KEER Het is nu voor de tweede keer dat een album van Turk genomineerd is voor een Stripschapsprijs. "Timo moet het opnemen tegen Donald Duck en Suus en Sas van de Tina," vertelt hij. De prijzen worden uitgereikt op 7 maart tijdens de Stripdagen in Gorinchem en bestaan uit een bronzen penning en een oorkonde. Dit jaar is er voor het eerst ook een publieksprijs, waarmee je de Peter de Smet-speld kunt winnen. (Peter de Smet is bekend als tekenaar van De Generaal in Eppo) Turk: "Er is geen geldbedrag verbonden aan de prijzen. Het gaat enkel om de eer en de erkenning van je werk."

De striptekenaar geeft aan nog meer Timo-boeken te willen maken en hoopt binnenkort via zijn uitgever ook voet aan de grond te krijgen in Frankrijk, een echt stripland, volgens hem! Ook zou hij strips willen maken voor Engeland, maar de strip-traditie is daar een stuk minder. Het boek Timo 4 Hoog en Droog is verkrijgbaar bij Boekhandel Stevens in Hoofddorp. Meer info: www.timostrip.nl.