De Eendenkooi monument van het jaar

VIJFHUIZEN Wethouder Reneman heeft zaterdag bekend gemaakt dat De Eendenkooi tot monument van het jaar 2015 is verkozen. "Met de verkiezing tot monument van het jaar wil het gemeentebestuur de aandacht vestigen op het bijzondere en diverse culturele erfgoed in Haarlemmermeer", aldus wethouder Reneman. Ook zoekt de gemeente aansluiting bij de landelijke Open Monumentendag, jaarlijks in het tweede weekend van september. Dit jaar is het thema "Kunst en Ambacht"

De erfgoedcommissie had drie monumenten genomineerd die aansluiten bij dat thema. Dat waren: het Polderhuis in Hoofddorp, gemaal De Lijnden in Lijnden en de eendenkooi in Vijfhuizen. Een onafhankelijke jury bestaande uit vertegenwoordigers van diverse culturele instellingen en inwoners heeft vervolgens de Eendenkooi tot monument van het jaar gekozen.

"Vanwege het voor Haarlemmermeer unieke karakter van dit gemeentelijk monument en het feit dat hier langer dan in welk ander moment in Haarlemmermeer de kunst van het oude ambacht is beoefend, verdient de eendenkooi de titel monument van het jaar 2015" aldus de jury.