• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

De eik die niet geveld bleek

HOOFDDORP Ineens was hij weg, constateerde Peter van den Boom. De statige 106 jaar oude eik, in 1998 symbolisch door Prins Bernhard geplant. De Hoofddorper was verbijsterd en belde de krant om te melden dat op de plek van de boom nu een werkweg van Tennet ligt.

Met trillende vingers wijst Peter aan waar de boom gestaan heeft. Hij weet exact de locatie omdat hij erbij was toen op 24 april 1998 de 86 jaar oude eik in aanwezigheid van de toen 86-jarige Prins Bernhard aan de polderklei werd toevertrouwd. Op de nog kale vlakte de start van de aanleg van het groenproject Haarlemmerméér Groen. Aardappelen moesten plaats maken voor de bomen en struiken van het 40 hectare grote Prins Bernhard Bos, onderdeel van recreatiegebied De Groene Weelde.

"Ik snap best dat vanwege de aanleg van de nieuwe hoogspanningsleiding deze werkweg nodig is, maar met een beetje goede wil had de weg om de zuurstofmaker heen gelegd kunnen worden. Ik noem het een gebrek aan historisch besef dat deze prachtige boom meedogenloos gekapt is", zegt de 80-jarige Van den Boom hoofdschuddend.

Bij recreatieschap Spaarnwoude, verantwoordelijk voor het gebied, wordt verbaasd gereageerd. "De Prins Bernhardboom omgezaagd? We zouden niet durven", verklaart locatiebeheerder Marco Riessener. "We kennen de geschiedenis van de boom en zijn er juist daarom heel zorgvuldig mee omgegaan. De boom zou te dicht op de nieuwe hoogspanningsleiding komen te staan. We hebben met zorg een nieuwe plek uitgezocht, niet ver van de oude en eind van de winter de boom verplaatst. Een gigantische klus waarvoor de grootste boomplantmachine van Europa is ingezet. Tennet heeft de kostbare operatie betaald. We hadden het beter moeten communiceren."

Binnenkort worden er vier bankjes en een bordje bij de boom gezet. Van den Boom is dolblij. "Ik ben ziende blind geweest."