De Heimanshof heeft eigen tropische vlinderkas

HOOFDDORP Haarlemmermeer heeft straks zijn eigen tropische vlinderkas. Woensdag 15 april is om 15 uur de opening van de kas in De Heimanshof, Wieger Bruinlaan 1. In deze kas zijn rupsen van zeven soorten tropische vlinders uitgezet: 2 soorten grote Uilvlinders, de blauwe Morpho en vier soorten die leven van passiflora planten.

De kas in De Heimanshof dateert nog uit de tijd van de stadskwekerij waaruit de tuin ontstaan is. Eén deel van de kas wordt gebruikt voor de ontvangst van basisschoolklassen die Natuur- en Milieueducatie volgen. In de Woestijnkas (klein Mexico), den Mediterrane kas (Klein Spanje) en een Tropische kas (Klein Suriname) worden NME- lessen gegeven over producten uit verre landen die we dagelijks gebruiken.

De tropische kas is de afgelopen jaren geschikt gemaakt voor vlinders om in te leven. Zo zijn er waardplanten gekweekt. Dit zijn planten waarop bepaalde soorten vlinders hun eitjes leggen. De rupsen die daaruit komen, eten alleen die waardplant. Voor de Uilvlinder gaat het om de paradijsvogelplant en de bananenboom. De rups van blauwe Morpho leeft van de pindaplant. De vier andere soorten houden vooral van passifloraplanten. In de kas zijn vlindervriendelijke bezoekerssluizen gemaakt, vlindernetten onder de ramen gehangen en kasten gemaakt waarin de poppen veilig kunnen uitkomen.

Met de vlinderkas heeft De Heimanshof weer een nieuwe trekker in huis. Vorig jaar werd de Onderwaterontdekwereld geopend in de Mediterrane kas, met bijna alle zoetwaterleven dat in Haarlemmermeerse sloten en vaarten aangetroffen kan worden. Afgelopen week opende de struintuin haar deuren weer voor een nieuw seizoen met als absolute trekker, het uitgebreide bomenlabyrint.