• De cast van de Passion Hoofddorp voor de H. Joannes de Doperkerk

    Anja Maas

De Passion 11 en 12 april in de Joannes de Doperkerk

HOOFDDORP "Ze zeggen dat U de profeet Elia bent, maar dat is niet zo. U bent Jezus, de Messias". Het is zondag 7 april en in de r.k. Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg begint de repetitie voor de Hoofddorpse editie van de Passion.

De muziek zet in, de spelers beginnen met de opening. Het is een van de laatste oefensessies voor de twee uitvoeringen, die deze week plaatsvinden. Op donderdag 11 en vrijdag 12 april is iedereen die op weg naar Pasen interesse heeft in het lijdensverhaal van Christus welkom bij dit bijzondere paasspel, dat om 20.00 uur begint.

ENTHOUSIASME De spelers, in leeftijd variërend van 8 tot 68 jaar, brengen de gebeurtenissen rondom het Laatste Avondmaal, veroordeling, sterven en opstanding van Jezus tot leven. Over hun enthousiasme heeft Manuela van der Stelt, die leiding geeft aan de productie, geen klagen. "We doen dit in Hoofddorp voor de derde keer. Ja, het is ook nu weer een prachtige uitdaging om het een beetje anders te doen. Er komen zeker verrassingen", vertelt ze.

"Hoe ik hierbij betrokken ben geraakt? Doordat bekend is dat ik diverse musicalproducties heb verzorgd werd ik benaderd door de organisatie van de Passion Nederland. Ik kreeg een mailtje, ze zochten mogelijkheden en ideeën om lokale 'Passions' te promoten. Ik wist van diverse initiatieven in Noord-Holland en omdat deze kerk me een prachtige locatie leek, heb ik de Joannes de Doper benaderd."

GESCHIKT Voor de editie van dit jaar vond Van der Stelt 28 Nederlandse nummers, die qua muziek en tekst geschikt konden zijn voor dit muzikale paasverhaal. "'De liefde van je vrienden' bijvoorbeeld. Een prachtig lied. Dat heb ik zelfs helemaal kunnen gebruiken. En 'Als rennen geen zin meer heeft' was ook een mooie bron van inspiratie. Voor deze Passion werken we met een speciaal samengestelde band. Enkele van de musici doen ook mee in het spel. Zij hebben dus een dubbele rol. Wat de spelers betreft, we hebben er dertig gecast. Circa tien hebben geen enkele ervaring op de planken, de rest heeft wel binding met toneel of theater."

Bij deze laatsten hoort Hoofddorper Nick van Duin (19) die Judas speelt. "Ik ben (nog) geen acteur, ik doe een opleiding media. Maar acteur worden is wel mijn grote droom. Welke acteurs ik bewonder? Ik denk dan bijvoorbeeld aan Gary Oldman. Zo'n Churchill neerzetten, echt geweldig! Ik heb sinds 2 jaar een eigen toneelgroep: TheaterOFSHOW. Voor de rol van Judas ben ik gevraagd. Hij is de 'bad guy', degene die Jezus verraadt. Prachtig om zo'n man te spelen."

NIET GELOVIG Van Duin, die niet gelovig is opgevoed, vertelt dat het verhaal van Pasen hem beslist aanspreekt. "Alles zit erin: leed, verraad, maar ook hoop en heel veel liefde. De Passion Nederland, zoals we die op tv zien, weet er iedere keer een nieuwe twist aan te geven. Erg knap."

Anja Maas