• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

De schooldakrevolutie is een feit

VIJFHUIZEN Nederland heeft er een revolutie bij: de duurzame revolutie. Maandag 10 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid, werd hiervoor het officiële startsein gegeven bij basisschool Tweemaster in Vijfhuizen.

Bij de ingang van de school werden op een grote kaart van Haarlemmermeer meerdere handtekeningen gezet, ter bevestiging dat de gemeente, schoolbesturen en energieleverancier Tegenstroom ervoor zorgen dat zo snel mogelijk ruim 1500 zonnepanelen op vijf scholen worden gezet. Die panelen leveren per jaar ongeveer 400.000 kWh aan stroom op. De opbrengst wordt vervolgens administratief verrekend over 38 scholen hetgeen neerkomt op een besparing van zo'n 1.000 tot 1.500 euro per school per jaar. Een geldbedrag dat ze vervolgens, mede dankzij de gemeente, mogen investeren in nog meer energiebesparende maatregelen op school en voor educatie over energie.

"Een pure schooldakrevolutie", aldus wethouder Nederstigt die een dergelijk initiatief nog niet elders in Nederland is tegen gekomen. Hij bedankte daarom de drie grote schoolbesturen, Sopoh, Jong Leren en MeerPrimair, het lokaal energiebedrijf Tegenstroom en de Stichting Schooldakrevolutie. Want zij hebben samen met de gemeente deze unieke actie geïnitieerd en mogelijk gemaakt.

De vijf scholen waar de zonnepanelen op het dak komen en die daardoor als 'groene stroomfabriekjes' gaan werken zijn De Klimop, Klippeholm en Tabitha in Hoofddorp en de Waterwolf en Tweemaster in Vijfhuizen. De stroomregeling gaat gelden voor 38 scholen in Hoofddorp, Vijfhuizen, Zwanenburg, Cruquius, Rijsenhout, Halfweg en Haarlemmerliede. De laatste twee dorpen komen in 2018 bij Haarlemmermeer en doen nu al mee.