• Trudy Witteman

De Tweemaster bestaat kwart eeuw, fusie geslaagd

VIJFHUIZEN Interconfessionele basisschool De Tweemaster bestaat 25 jaar en gaat het jubileum van 10 tot en met 17 mei uitgebreid vieren.

De Tweemaster ligt goed op koers en heeft de afgelopen kwart eeuw weinig averij opgelopen. Hoe anders was de periode voordat de kiel gelegd kon worden. Geen kalme zee in aanloop naar de fusie tussen de rooms-katholieke Wildemanskruid en de protestant-christelijke Meerval, herinnert Ton van Zanten zich. Samen met Henk Booman bereidde hij namens de Meerval de fusie voor. Namens Wildemanskruid deden dat Rob Horstman en Hugo Kalle.

INITIATIEF "Het initiatief voor de fusie kwam bij de Meerval vandaan", vertelt Van Zanten. "De school bewoog zich met 80 leerlingen rond de opheffingsnorm. Wildemanskruid telde er meer dan 105, destijds de norm voor gemeentes met meer dan 100.000 inwoners zoals Haarlemmermeer en zag de noodzaak van fuseren niet in. Uiteindelijk kwamen de gesprekken toch op gang en de vraag kwam of het een interconfessionele of oecumenische school zou moeten worden. We kozen voor de eerste variant. Eén dag voor het passeren van de aktes bij de notaris heb ik voor alle zekerheid met het ministerie gebeld. Wat bleek: we hadden het niet goed gedaan. Ik kreeg te horen dat interconfessioneel geen richting is en dat de fusieschool op basis van de instandhoudingsnormen niet opgeheven kon worden. Daar zaten we."

Van Zanten bedacht een list. "Ik heb toen gezegd dat Wildemanskruid blijft bestaan en dat we die gaan uitbreiden met de protestantse richting. Toen was het in orde en konden we tóch naar de notaris." 

VEROUDERD Na de fusie werd met ingang van het schooljaar '93/'94 het verouderde Wildemanskruidgebouw het onderkomen van De Tweemaster. Ruim vier jaar heeft de Meerval leeg gestaan. Pas op 18 december 1997 stemde de gemeenteraad in met een verhuizing van De Waterwolf (openbaar onderwijs) naar het Meerval-gebouw en van De Tweemaster naar het aan te passen Waterwolf- gebouwdeel. Ton: "De fusie is voor het dorp goed geweest. Kinderen en ouders uit de diverse bloedgroepen hebben elkaar beter leren kennen."

Frans Witteman