• Ton Dijkstra

Deel raad wil meer verkeersdrempels weg

HOOFDDORP Verkeerswethouder Derk Reneman is veel te terughoudend met het weghalen van overbodige verkeersdrempels in de gemeente. Dat zei D66-fractievoorzitter Joost Koomen donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad over de uitvoering van het Deltaplan Bereikbaarheid.

Reneman kondigde kort geleden aan dat op korte termijn drie drempels op de IJweg in Hoofddorp en Zwanenburg zullen worden weggehaald. De wethouder zei donderdag dat daarmee 'heel grote klappers' verdwijnen.

Dat aantal gaat Joost Koomen echter niet ver genoeg. Volgens hem zijn er veel meer onnodige hobbels te vinden die zonder problemen kunnen worden verwijderd. De D66'er kreeg steun van andere fracties.

Derk Reneman was echter niet enthousiast over de ambities van Koomen. "Alles kost geld. Per drempel hebben we het over 15.000 euro. Als de raad dat wil, moet ze maar aangeven waar dat geld vandaan moet worden gehaald. Ik ben er niet voor." In de visie van het college kunnen andere drempels worden weggehaald als er groot onderhoud aan een weg wordt gepleegd.

De wethouder kreeg van CDA-fractieassistent Erik van der Peet het verwijt dat er dit jaar maar weinig gebeurt op het gebied van bereikbaarheid. Volgens de CDA'er zijn heel veel plannen uitgesteld tot volgend jaar of nog later. Hij stelde dat de vaart eruit is.

Reneman antwoordde dat sommige dossiers, zoals de Duinpolderweg en de Sloterbrug, gewoon heel veel tijd in beslag nemen. De wethouder voegde eraan toe dat dit niet betekent dat er niks gebeurt op verkeersgebied. Reneman gaf wel toe dat er een integrale visie moet komen van het college.