• Linda Loogman lacht wel, maar niet dat ze blij is met een aangevreten tuinkussen.

    Ria Meuleman

Bewoners Abbenes na twee jaar moedeloos van rattenplaag

ABBENES Moedeloos worden ze ervan, de bewoners van de Maria Margaretalaan, want al twee jaar hebben ze te maken met een niet te bestrijden rattenplaag. Die dieren zitten overal, tussen plafonds, in kruipruimtes en knagen in de tuinen alles aan wat ze maar kunnen vinden. Ingeschakelde instanties als De Meerlanden, gemeente en Ymere wijzen naar elkaar voor een oplossing.

Bewoonster Linda Loogman heeft het rattenprobleem donderdagavond aangekaart tijdens de dorpsraadvergadering, onder anderen bij gebiedsbeheerder Marcel Leek, die toezegde het probleem voor te leggen bij de gemeente.

Loogman hoopt dat er eindelijk iets aan wordt gedaan. "Wij zijn hier in de straat al sinds 2018 mee bezig. Met klapvallen, inloopvallen en gif hebben we vorige winter tegen de dertig ratten gevangen en nu vangen we ze nog steeds. Rattengif buiten strooien willen we niet, vanwege vogels en huisdieren. Maar het probleem moet worden opgelost".

Bij de Maria Margaretalaan is een slootje, maar de ratten komen ook uit de riolering. "Ze schuiven 's avonds op straat voor je voeten langs. De overburen horen geritsel in de bosjes. De ratten lopen over de daken, er was er een op de kamer van mijn dochter en buren vonden ze ook in huis. In de tuin zien we regelmatig keutels en ze vreten de kussens van de tuinset kapot".

Dit hier is een heel ongezonde toestand, zeker voor de kinderen

De ingeschakelde ongediertebestrijding van De Meerlanden heeft in het huis van Loogman een val gezet in de kruipruimte. "Daar zijn ratten ingekomen. Meerlanden heeft ook met een rookmachine gezocht naar kapotte riolering. Bij ons en andere bewoners kwam rook in de tuin omhoog, dus zat er een gat. Wij en ook anderen met een koopwoning hebben de rioleringen laten vervangen. Een buurman die een huis van Ymere huurt heeft hetzelfde probleem. Ymere is komen kijken, maar kon niks ontdekken. Maar die gaten zitten er, er moet toch iets aan gedaan worden? Ymere wijst naar De Meerlanden en die zegt dat Ymere moet het regelen".

ZINKHOLES Loogman denkt dat de riolering onder de straat het probleem veroorzaakt. "Het riool lijkt niet oké, er ontstaan regelmatig zinkholes. Die worden dan met zand gedicht, maar het onderliggende probleem wordt niet aangepakt. De gemeente zegt dat de riolering niet de veroorzaker is, omdat die wel 70 tot 80 jaar mee moet gaan. Hoe lang die er ligt weet ik niet, maar voor zover ik weet, is er nog nooit iets mee gebeurd".

Op de website van De Meerlanden staat te lezen, dat ze niet alleen bij de klager een bestrijding uitvoeren, maar ook een onderzoek instellen in de omgeving. Daar is nu de hoop op gevestigd. "De gemeente zal toch iets moeten ondernemen om deze rattenplaag aan te pakken. Als er niks gebeurt, gaan we contact opnemen met de GGD. Ratten zijn dragers van ziektekiemen. Dit hier is een heel ongezonde toestand, zeker voor de kinderen".

Ria Meuleman