• Anja kan weer met haar fiets naar de sportschool.

    Eigen foto

Domme fietsendieven simpel gepakt na advertentie op Marktplaats

HOOFDDORP Een gestolen fiets terugkrijgen is bijna een onmogelijkheid. Toch lukte het Erik om de Koga van zijn moeder Anja via een slimme truc terug te bezorgen.

"De fiets staat normaal keurig in de schuur, maar juist deze maandag was hij geplaatst in de voortuin," begint Erik (20) zijn verhaal. "Mijn moeder van 47 wilde de volgende dag vroeg weg naar de sportschool, maar toen ze uit het raam keek wist ze meteen dat er iets mis was. Geen fiets. Zonde, want het was een goed apparaat, gekocht van familie. Via een buurman hoorden we later dat hij om twee uur 's nachts iets verdachts had gezien. Hij kon nog een omschrijving van de daders geven."

WEINIG HOOP "Ik had weinig hoop op resultaat, maar besloot toch om op Marktplaats te kijken of de fiets eventueel te koop werd aangeboden. En ja hoor, daar stond hij! 'Nachts om half vier geplaatst, met een foto in het donker. Het slot zat er nog omheen! Ik heb direct via het account van een vriend uit Leiden een reactie gestuurd: ik had wel interesse, of ik een kijkje kon nemen en bood een schappelijke prijs. Er volgde snel antwoord. De verkoper zei uit Alkmaar te komen, maar zijn moeder woonde in Hoofddorp, dus als we daar konden afspreken, was een proefritje best mogelijk."

VERDEKT OPGESTELD Op dat moment schakelde Eric-Jan de politie in. "Ik kreeg een vriendelijke vrouw aan de lijn en de politie was bereid om in actie te komen. Met mijn vader zou ik naar de verkoper gaan, me vergewissen dat het om de gestolen fiets ging, en dan een agent bellen. Die zou daarna in actie komen. Maar dat vond ik te weinig kansrijk. Ik wilde het liefst dat er twee agenten meegingen. De politie stemde in en stelde zich op 100 meter verdekt op bij het adres in Toolenburg."

TRUCJE "Daar aangekomen leek het alsof de fiets uit een wit busje was getild, dat even verderop stond, en ik kon het een stukje rijden. Het slot was er af geslepen, maar het ging op zeker om mijn moeders fiets. Ik stuurde volgens afspraak een sms naar de wachtende agenten. Die zijn in actie gekomen en hebben de verkoper en een andere jongen opgepakt. Het waren een soort kwajongens van naar later bleek 20 jaar. Een van hen vroeg de agent: 'dan heeft u vast mijn ID nodig, dan pak ik die uit de auto'. Waarschijnlijk nog even een trucje om toch weg te komen, maar daar trapte die agent niet in. Ze zijn letterlijk in de boeien geslagen en meegenomen. Hoe lang ze vast zitten weet je natuurlijk nooit, maar ze hebben nu wel een strafblad."

Om onnodige risico's te vermijden zijn de namen gefingeerd.

Eric Hoenson