• Burgemeester Hoes en de prijswinnaars van de fotowedstrijd ontvangen de eerste Dorpsgids editie 2018-2019

    Renée Heijmans

Dorp praat Onno Hoes bij

BADHOEVEDORP Als burgemeester Onno Hoes al niet op de hoogte was van alle dossiers in Badhoevedorp, dan is hij het nu wel. Op de openbare dorpsraadvergadering van afgelopen maandag werden hij en een aantal aanwezige raadsleden door diverse bewoners flink bijgepraat over wat er allemaal speelt in Badhoevedorp.

Dorpsraadvoorzitter Anne Marie Kamevaar-Kegel deed de aftrap. Eerst stond zij samen met de aanwezigen stil bij het overlijden van Henk Bosma, een actief lid van de vereniging. Daarna vergeleek zij Badhoevedorp met het kleine Gallische dorp, waar Asterix en Obelix woonden, dat dapper standhoudt tegen alles er omheen. Ze wees de aanwezigen op de oriëntatie op Amsterdam, zeker op gebied van cultuur en middelbaar onderwijs. Ze liet Badhoevedorp van een andere kant zien, niet alleen als het luxe villadorp, en wees op het feit dat Badhoevedorp zeker niet het groenste dorp is van de Haarlemmermeer. 'In Badhoevedorp hebben we, zo bleek uit recent onderzoek van de GGD, een behoorlijk hoog percentage slaapgestoorden.' En Badhoevedorp is volgens haar een mozaïekkern, met buurten met eigen kenmerken en verschillende groepen bewoners. 'De uitdaging voor de komende tijd is wat voor mozaïek we gaan worden.'

MOZAÏEK Dat mozaïek is ook terug te vinden op de voorzijde van de nieuwste Dorpsgids Badhoevedorp, Boesingheliede, Lijnden en Nieuwemeer, waarvan het eerste exemplaar van de editie 2018-2019 aan de burgemeester werd overhandigd door Margriet van de VDB en Tine van Maatvast. Hij op zijn beurt had de eer de drie prijswinnaars van de fotowedstrijd voor deze gids aan het woord te laten. Winnares Christel Biermans maakte op 17 oktober 2017 een prachtige plaat van de zon boven de Ringvaart, met een bijzondere roze gloed vanwege het Saharazand. 'De foto is niet bewerkt, de kleuren waren echt zo. Dit was een echte toevalstreffer, gemaakt met mijn telefoon.' De tweede en derde prijs waren respectievelijk voor Dick van Rooijen en Jorgen Heizenberg. De Dorpsgids zal deze week huis-aan-huis worden verspreid in de vier kernen.

Tanja Kronenberg van de Business Club Badhoevedorp wees op de braderie van 9 juni a.s. 'We gaan er weer een feest van maken.' Ze overhandigde Hoes een fietskaart, die de BCB aan het ontwikkelen is om Badhoevedorp weer op de kaart willen zetten voor toeristen. Jorgen Heizenberg, participant vanuit het Platform dorp, vertelde over de visie voor het dorp, waarin de aspecten verbinden, duurzaamheid, mobiliteit, verblijven de kern vormen. Dick van Rooijen pleitte voor het instellen van een buurtbus en het verplaatsen van Schiphol naar zee, Bob van Eekhout voor een gemeentesecretarie-loket in het Dorpshuis en Ben Hovemann voor wandelroutes door het dorp.

ENTHOUSIASME Hoes keek terug op een bijzondere avond. 'Bewoners hebben zelf de strijd gevoerd om de A9 weg te krijgen. Nu de samensmelting weer een feit wordt krijgen de mensen weer het gevoel dat het hun dorp is en komen de initiateven. Het enthousiasme straalt overal vanaf.' Ten aanzien van de participatie is Hoes duidelijk: 'Gemeente en bewoners moeten met elkaar de kansen pakken en hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om er iets heel moois van te maken.'