Dorpsraad kiest voor Haarlemmermeer

ZWANENBURG Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg windt er geen doekjes om. "Voor Halfweg is de beste optie bij Haarlemmermeer te gaan horen."

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude wordt opgeheven en deze week hebben de eerste verkennende gesprekken plaatsgevonden tussen burgemeester Heiliegers en zijn collega's van omringende gemeenten. Burgemeester Weterings van Haarlemmermeer ziet wel wat in een 'huwelijk' en wat hem betreft is de groene buffergemeente van harte welkom. Om agenda-technische reden is Amsterdam nog niet aangeschoven, maar gisteravond tijdens de vergadering van de dorpraad werd wel duidelijk dat dit 'zonde van de tijd zou zijn'. Met andere woorden: Amsterdam moeten we buiten de deur houden want als de hoofdstad het hier voor het zeggen krijgt is het recreatiegebied straks één groot havengebied. Wat de aanwezigen betreft is ook Haarlem geen partij. Dit vanwege de belabberde financiële situatie.

Uit de antwoorden op de vragen van deze krant wordt de voorkeur van de dorpsraad duidelijk. "Halfweg winkelt in Zwanenburg en Zwanenburg kerkt in Halfweg. En Haarlemmermeer heeft ervaring met kleine kernen. Ons duodorp straks verenigd in één gemeente. Wat ons betreft een prima oplossing." Anders ligt het met de andere dorpen in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Een totale overgang naar Haarlemmermeer zal nog veel voeten in de aarde hebben. Als voorbeeld wordt Spaarndam aangedragen. Een dorp waar niet alleen vanwege de sluis, maar ook bestuurlijk een streep door loopt: Haarlem en Haarlemmerliede.