Droomstart Feestweek Zwanenburg

ZWANENBURG - Geen rustig begin met een dag voor de senioren dit jaar, maar op de eerste dag van de feestweek gelijk knallen met een spetterende Scholendag. En wat voor een Scholendag.

Een stralende zon aan een wolkeloze hemel, 400 vrijwilligers, bijna 1000 kinderen, vele opgenomen snipperdagen, winkeliers en ondernemers die hun bedrijf een dag niet zien, 7 scholen en een cheque van liefst 10.000 euro. Een droomstart voor de vijftiende editie van Feestweek Zwanenburg.

"De schoonheidsfoutjes van de eerste Scholendag zijn eruit, deze tweede editie verloopt geolied", kijkt een vrijwilliger naar de kinderen die op de velden van VV Zwanenburg volop in beweging zijn. Met allerlei balspelen, met een sponsorloop waarvan de opbrengst bestemd is voor Only Friends, de stichting die het mogelijk maakt dat kinderen met een beperking óók kunnen sporten. Ook in de grote feesttent wordt keihard gewerkt. Met inline-skating, op racefietsen waarbij het baanwielrennen wordt nagebootst, bij de vele bakken boordevol legosteentjes waar de mooiste creaties verschijnen. In een andere tent waar de kinderen muziekles krijgen en de lengte van de noten oefenen door met trommelstokken op lege verfblikken te slaan. De kinderen van elke school zijn gestoken in een eigen kleur t-shirt.

De slotceremonie van de Scholendag vindt plaats in de feesttent. In een mum van tijd zijn alle sport- en spelattributen verdwenen en staan keurig in het gelid, de bordjes met daarop de naam van de school. Daar nemen de kinderen plaats en zingen uit volle borst hun leeftijdsgenoten toe die juist vandaag jarig zijn en op het podium staan te stralen. "Het heeft heel wat voeten in de aarde om een Scholendag als deze, waaraan ook nog eens nagenoeg alle verenigingen uit onze dorpen hebben meegewerkt, te organiseren en daarom vraag ik jullie een dik applaus." De oproep van Bart Juwett is niet tegen dovemansoren gezegd.

Ook dik applaus is er als Cas Verhage, commercieel directeur van Nh1816 Verzekeringen, een cheque van liefst 10.000 euro aanbiedt aan Only Friends. "Ons bedrijf geeft graag een deel van de winst terug aan de samenleving", verklaart Verhage. Een dolblije Mark (23) neemt deze in ontvangst. Het is nog slechts het begin want later gaat ook de opbrengst van de sponsorloop gaat naar deze stichting die het mogelijk maakt dat inmiddels 600 kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking eveneens kunnen sporten. Oprichter van Only Friends is Dennis Gebbink. Op het podium straalt ook hij. "Wat een prachtig bedrag. We zijn hier heel blij mee."