• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Duurzame brug op SLP feestelijk geopend

ROZENBURG Schiphol Logistic Park in de hoek van Ringdijk en Kruisweg heeft sinds 18 juni officieel een biobased brug. Volgens wethouder Nederstigt een prachtig voorbeeld van duurzaamheid en grensverleggend ondernemerschap.

De brug ligt in het verlengde van de Naritaweg en verbindt via het zogeheten Ringdijkpark het logistiek bedrijventerrein met de Ringdijk. Werknemers op het bedrijventerrein kunnen in het park een wandeling maken, bewoners van de Aalsmeerderdijk kunnen via de brug naar de bushalte lopen op het SLP. Een brug dus die twee werelden verbindt, aldus wethouder Nederstigt die op enkele maanden geleden ook al op de Naritaweg stond. Toen voor het openen van een rotonde met sedum beplanting.

Nu ging het om een volgend hoogtepunt uit het hoofdstuk Duurzaamheid. De brug is namelijk een biobased brug, oftewel een brug waarop optimaal gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen die duurzaam en zelfs recyclebaar is. "De perfecte brug dus", aldus de wethouder, "tussen de manier van conctrueren die was, naar de manier van construeren zoals het moet worden."

Dat resultaat is vooral te danken aan Architect Rafail Gkaidatzis die in het kader van zijn afstudeeronderzoek binnen de Bridge Design Group van de TU Delft onderzoek heeft gedaan naar een voetgangersbrug van zoveel mogelijk biobased materialen. Het resultaat is de zogenaamde bio-basalt-balsa (B3) brug van 15 meter lang en 2 meter breed bij de Naritaweg en waarbij vooral gebruik is gemaakt van basaltvezels en biobased polyesterhars. Deze combinatie (composiet) heeft een hoge sterkte, is lichter dan staal, vraag weinig energie bij de bouw, is onderhoudsarm en kent een lange levensduur (want rot niet). Daar komt bij dat het materiaal ook nog eens volledig recyclebaar is. 

Het enige minpuntje aan de brug is de hars die noodzakelijk is. Die is nog 'maar' van 25 procent volledig natuurlijk materiaal, maar er is al een hars die 50 procent duurzaam is. "De volgende brug naar de toekomst is er dus, want de laatste stap naar 100 is dichtbij", kregen de bezoekers te horen vóór de officiële opening met enkele grote scharen.

Het LSP is een door Schiphol Area Development Company ontwikkeld park. SADC is in 1987 opgericht (met aandeelhouders de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam, provincie Noord-Holland en Schiphol Group) met als doel bedrijventerreinen in ontwikkeling te brengen in de regio rondom Schiphol.