Een Haarlemmermeer: vliegroute boven Floriande opheffen

HOOFDDORP De veelbesproken vliegroute boven de wijk Floriande in Hoofddorp kan worden opgeheven. Dat stelt de fractie van Een Haarlemmermeer in de gemeeenteraad. Volgens de lokale partij kunnen vliegtuigen die vanaf de Kaagbaan opstijgen makkelijk een andere route kiezen.

De gemeenteraad praat donderdag over de ontwikkelingen rond de luchthaven. Het college van burgemeester en wethouders heeft kort geleden laten weten geen onderzoek meer te doen naar een alternatief voor de Spijkerboorroute boven Floriande. Het college volgt daarmee onderzoek van onder meer de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dat een alternatief er simpelweg niet is.

Volgens Een Haarlemmermeer is dat alternatief er wel. Alle vertrekkende vliegtuigen die naar het noorden moeten, kunnen linksom via het IJsselmeer uitvliegen in plaats van rechtsom over Floriande. Waar een wil is een weg, zo stelt de fractie in een reeks schriftelijke vragen aan het college.

Een Haarlemmermeer is verder kritisch over het feit dat er geen volksvertegenwoordiger in de nieuwe Omgevingsraad van Schiphol zit. Een miskleun, vindt de partij, omdat Schiphol binnen de grenzen van Haarlemmermeer ligt en nu heeft de gemeenteraad geen enkele invloed op. "Op zijn minst vreemd", zo vindt Een Haarlemmermeer.