Een kleurrijk en symbolisch kunstwerk op rotonde Graan voor Visch

HOOFDDORP Het kunstwerk dat Franz Bodner voor op de rotonde van Graan voor Visch heeft gemaakt is gisteren, woensdag 10 juni, onthuld. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water mocht begin van de avond het doek van het circa 1250 kg wegend stalen sculptuur, van 3,5 meter hoog en 2,5 meter breed, halen.

Het kunstwerk is een participatieproject waarbij de bewoners van de wijk zeggenschap hebben gehad welk kunstwerk er zou komen, zij konden namelijk begin dit jaar een keuze maken uit drie maquettes. Ook over het groen op de rotonde hebben de bewoners meegedacht, meegepraat en meebeslist. Het project is mogelijk gemaakt door Ymere en de gemeente Haarlemmermeer.

Het originele kunstwerk wijkt 'in het echt' in detail af van de maquette. Bodner heeft de kleurvlakken van het kunstwerk aangepast om het beter tot zijn recht te laten komen. "Als je het levensgroot ziet, dan is het toch anders en dan moet je het in een andere context plaatsen, gezien de afmetingen van de sculptuur", aldus de kunstenaar. "Het kunstwerk symboliseert de geschiedenis van de wijk Graan voor Visch en staat als toegangspoort van de wijk. De vrouwfiguur met de kleurige vissen staan mede voor de multiculturele samenleving in de wijk en de manden met graan en de vis symboliseren natuurlijk de naam van de wijk."

Omdat het kunstwerk monumentale afmetingen heeft paste het niet in zijn eigen atelier. Buurman Ron Seijmonsbergen eigenaar van RS Metaal stelde daarom belangeloos een ruimte beschikbaar om het kunstwerk te beschilderen. RS Metaal heeft in samenwerking met Hulster Transport ook voor de plaatsing zorg gedragen.