• Ruim op tijd liggen de boten al klaar aan de kant.

  Jos van Rooijen
 • Wachten op het startsein.

  Jos van Rooijen
 • Eén voor één over de startlijn.

  Jos van Rooijen
 • Al snel werden de eerste boten ingehaald.

  Jos van Rooijen
 • Alleen het geluid van de schroef in het water is te horen.

  Jos van Rooijen

Een race in stilte over de grote plas

HOOFDDORP Wethouder Nederstigt heeft zaterdagochtend voor een heel stille primeur gezorgd bij de grote plas in het Haarlemmermeerse Bos. Het startsein geven voor de eerste Young Solar Challenge race in Haarlemmermeer. Oftewel: boten die in alle stilte op zonne-energie met elkaar de strijd aangaan. Onder de deelnemende teams twee boten van het Hoofddorpse Kaj Munk College.

Een groot tentenkamp. Veel ouders en leerlingen uit onder meer Leeuwarden, Emmen, Emmeloord en Hoofddorp. Strakke boten met opvallend kleine motoren. Eén passagier per boot. En stilte. Heel veel stilte. Zelfs na het geven van het startschot. Dat is het beeld op zaterdagochtend in het Haarlemmerse Bos.

De verklaring? De grote plas is deze zaterdag het toneel voor een race in het kader van de Young Solar Challenge (YSC) race. Een race met meerdere onderdelen (zoals trail en speed) voor boten die aangedreven worden met zonne-energie. Vandaar die stilte, want dat is één van de grote voordelen van de zonne-energie die met twee grote panelen (één voorop de boot en één achterop) wordt opgevangen en omgezet in elektriciteit: het levert totaal geen geluid op. Het enige wat je hoort is de kleine schroef die ronddraait en de boot aandrijft en de boot zelf die over het water glijdt.

Naast het voordeel van geen CO2 uitstoot zijn er nog meer voordelen. Je kunt met deze boten prima wedstrijden houden, het stimuleert jongeren om zich met techniek bezig te houden en het brengt een grote groep in contact met innovatie en duurzaamheid. En met dat laatste is meteen de aanwezigheid van wethouder Nederstigt verklaard die vanmorgen het eerste startsein mag geven.

Hij mag de leerlingen van het KMC ook nog een geldbedrag (symbolisch) overhandigen. De leerlingen hebben namelijk met een crowd fundingsactie ruim 1.200 euro opgehaald voor hun YSC-traject. Dit geldbedrag is via crowdfundingplatform Nieuwe Pioniers door de gemeente Haarlemmermeer verdubbeld tot 2.400 euro. Het geld wordt gebruikt voor het elektrische systeem, het besturingssysteem, maar ook voor de kampeerweekenden tijdens de races.

Uitslag

Via de site www.youngsolarchallenge.nl blijkt dat het Kaj Munk College met twee teams in de voorlopige overall-uitslag een 14e en 16e plaats hebben behaald. Winnaar van de racedag in Hoofddorp is geworden Leeuwarder Lyceum met startnummer 48.