• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Eerste bomen voor Nationaal Monument MH17 de grond in

VIJFHUIZEN Vanmorgen is een begin gemaakt met het planten van de 298 bomen die deel gaan uitmaken van Nationaal Monument MH17. Elke boom symboliseert een leven dat op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne werd vernietigd.

De eerste boom die werd geplant was voor de gezagvoerder van het ramptoestel. Deze boom werd van vruchtbare aarde voorzien door demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, de ambassadeur van Maleisië Ahmad Nazri Bin Yusof, de topman van Malaysia Airlines Tan Sri Mohamad Nor Yusof, Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 waarin de nabestaanden zijn verenigd en burgemeester Theo Weterings. De ceremonie die tijdens indrukwekkende stilte plaatsvond werd afgesloten met het plaatsen van een bordje door de hevig geëmotioneerde topman van Malaysian Airlines met daarop de naam van de captain van het vliegtuig. Daarna werden de bomen geplant voor de overige 14 bemanningsleden van het vliegtuig. Voor een slachtoffer uit Australië plantten de ambassadeur en de consul van dit land een boom. Na het officiële gedeelte gingen de nabestaanden in alle beslotenheid verder met het planten van de bomen. Alle 298 bomen komen te staan op een herdenkingslint dat zich verheft uit het landschap. Het bomenlint omarmt als het ware het amfitheater dat het centrum is van het Monument en waar ook het gedenkteken komt met alle namen van de slachtoffers. Het groene herdenkingslint komt te bestaan uit diverse soorten bomen zodat er iedere maand iets anders te beleven is.

Minister Koenders toonde zich dankbaar voor de steun en de saamhorigheid. "Daardoor kon deze prachtige plek om te herdenken tot stand komen. Een plek waar ruimte is voor verdriet en herinnering. Soms is het nog steeds niet te bevatten wat er destijds gebeurd is." Ook voor Evert van Zijtveld was het een emotioneel moment. Hij verloor zijn zoon, zijn dochter en zijn schoonouders bij de vliegramp en heeft zich met alle energie die in hem was ingezet voor de realisatie van het Nationaal Monument. "Een prachtige plek waar zijn de onschuldige slachtoffers herenigd zijn en waar de nabestaanden bij elkaar kunnen komen."

Meer nieuws komende donderdag in de papieren versie van HCnieuws.nl.