• Redactie

Eerste klacht over rommelige verkiezingsborden alweer binnen

HOOFDDORP De borden voor posters voor de komende landelijke verkiezingen zijn nog maar net geplaatst of de gemeente heeft de eerste klacht alweer binnen. Dat zei burgemeester Theo Weterings donderdag tijdens de raadsvergadering.

De verkiezingsborden zijn in Haarlemmermeer zo'n beetje bij elke verkiezing een bron van veel ergernis. VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat stelde er donderdag tijdens de raadsvergadering vragen over. Hij vond de borden in Haarlemmermeer relatief klein. Aangezien er steeds meer partijen bij komen, vroeg De Baat zich af of er niet andere borden kunnen komen.

De VVD'er wees erop dat in andere gemeenten tegenwoordig voorgedrukte borden worden gebruikt, waarop alle partijen een even grote plek krijgen. De Baat wilde weten of dat ook voor Haarlemmermeer geen goed idee zou kunnen zijn.

HAP-raadslid Johan Rip zag het probleem niet zo. Volgens hem hoort het plakken van verkiezingsposters bij de charme van verkiezingen. "Dat het dan wel eens een rommeltje wordt past goed bij het rommelige politieke landschap in Den Haag."

Raadslid Anneke van der Veer vond dat de gemeente wel degelijk paal en perk moet stellen aan de wijze waarop partijen hun posters aanbrengen. Zij bracht in herinnering dat er in het verleden veel burgers klachten hadden. De verkiezingsborden zouden in sommige gevallen een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.

Burgemeester Weterings zei dat de gemeenteraad al eens eerder heeft gedebatteerd over verkiezingsborden, maar dat men het toen niet eens is geworden. Daarom is er ook niks veranderd.

Raadslid De Baat vroeg of het college niet met een overzicht kan komen wat het kost om de meer moderne borden te plaatsen. De burgemeester zei daartoe wel bereid te zijn, maar niet voor 15 maart. Voor de komende verkiezingen kan er toch niks meer worden veranderd, aldus Weterings.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! kwam met een voorstel om een aparte sessie te houden over verkiezingsborden, maar andere partijen hadden daar geen behoefte aan.