• Eric van Lieshout

Eerste vluchtelingen naar Expocentrum in Vijfhuizen

VIJFHUIZEN In het Expocentrum op het vroegere Floriadeterrein in Vijfhuizen komen vrijdag al de eerste vluchtelingen aan. In totaal is er plek voor 422 vluchtelingen. Volgens de gemeente gaat het om crisisopvang en is het de bedoeling dat de asielzoekers er maximaal 72 uur mogen blijven.

De gemeente heeft omwonenden van het Expocentrum vrijdag per brief ingelicht over de komst van de vluchtelingen. Vrijdagavond is er in de Verbondskerk in Vijfhuizen een informatiebijeenkomst. Daarnaast is zaterdagochtend in het dorpshuis van Vijfhuizen de gebiedsmanager van de gemeente aanwezig om vragen van dorpsbewoners te beantwoorden.

Volgens de gemeente is de eigenaar van Expo, Libema, in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), om van de locatie ook een noodopvang te maken. In dat geval zouden vluchtelingen 3 tot 6 maanden kunnen blijven.

Burgemeester Weterings zei donderdagavond al in de gemeenteraad dat er dringend behoefte is aan de opvang van vluchtelingen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel heeft daarom gemeenten opgeroepen om leegstaande gebouwen en complexen direct ter beschikking te stellen.

De crisisopvang in Vijfhuizen staat los van een asielzoekerscentrum voor 600 tot 700 asielzoekers die in Haarlemmermeer moet komen. De gemeente gaat in overleg met het COA waar dat centrum het beste kan komen.

De komst van asielzoekers naar Vijfhuizen is voor de fractie van Forza! Aanleiding om flyers uit te delen in het dorp. De lokale partij is fel tegen de opvang van asielzoekers. Forza! heeft voor een volksraadspleging gepleit, maar kreeg daarvoor donderdag geen steun in de gemeenteraad.

Label:

Vluchtelingen