• Joop Touw

Eind dit jaar komt nieuw verkeersplan voor Cruquius

HOOFDDORP Er komt in november een nieuw verkeersplan voor Cruquius. Dat heeft wethouder Marja Ruigrok van Verkeer en Vervoer vorige week toegezegd tijdens een debat in de gemeenteraad. De raad was blij met de toezegging van de wethouder, want vriend en vijand van Cruquius is erover eens dat een chaos dreigt als er niks wordt gedaan aan de verkeerssituatie.

De directe aanleiding voor de discussie was de plannen om in het bedrijvengebied van Cruquius een vestiging van bouwmarkt Bauhaus te realiseren. De megabouwmarkt zorgt naar verwachtingen voor duizenden extra verkeersbewegingen per dag. De gemeente heeft aan de projectontwikkelaar van het plan voorwaarden gesteld. Zo moeten er verregaande verkeersmaatregelen worden genomen

Tijdens het debat bleek dat de plannen om die reden nog niet rond zijn. De ontwikkelaar studeert nog op de voorwaarden. Maar de mogelijke komst van Bauhaus is zeker niet de enige verandering die Cruquius de komende tijd te wachten staat.

Er worden op kleine schaal nieuwe woningen gebouwd in Cruquius-west en natuurlijk wacht de bouw van van ruim 750 woningen in de woonwijk Wickevoort aan de oostkant van het dorp. Op grond van een verkeersonderzoek is de conclusie dat de bestaande N201 (provinciale Kruisweg) en Spieringweg het toekomstige verkeer net moet kunnen verwerken, maar veel raadsfracties hadden daar vorige week hun twijfels over.

Voorzitter Anton van Dijk van de Ondernemersvereniging in Cruquius drukte de gemeenteraad voorafgaand aan het debat al op het hart dat er iets moet gebeuren. "Als er geen structurele oplossingen komen, gaat het goed mis."

Ook voorzitter Wim Kruyt van de Dorpsraad in Zwaanshoek mengde zich in de strijd. Volgens hem komt veel sluipverkeer uit Cruquius in Zwaanshoek terecht en kan zijn dorp dat verkeer zelf al niet aan. "We kunnen dit er allemaal niet bij hebben." Kruyt pleitte voor een degelijk verkeersplan voor het gebied. De ongeruste polderbewoners werden niet veel later op hun wenken bediend.

Wethouder Ruigrok honoreerde alle verzoeken voor een nieuw plan. Zij zei dat het verkeersplan van drie jaar geleden zal worden vernieuwd. Dat nieuwe plan is naar verwachting in november klaar.