• De eerste nieuwe politieauto: een Mercedes B.

    Jos van Rooijen

'Eindelijk' nieuwe auto's voor politie

HOOFDDORP Er is lang naar uitgekeken. Maar donderdag 27 september was hij er dan toch: het eerste noodhulpvoertuig dat de 'oude' Volkswagen gaat vervangen: de auto met de ster. De Mercedes B werd meteen ingezet.

Als er een in huis was geweest, was die waarschijnlijk wel uitgerold: de rode loper. Want het gebeurt niet elke dag dat je als politie de beschikking krijgt over een gloednieuw noodhulpvoertuig, want zo heet de Mercedes B in vaktermen. En als je er dan ook nog eens lang naar uitgekeken hebt, is het niet verwonderlijk dat er deze donderdag een speciale spanning voelbaar is in het bureau. Heel wat collega's willen bijvoorbeeld weten hoe laat Gert Visser met de nieuwe auto terug is uit Zaandam. Of wie er als eerste mee de weg op mag. Hoe die rijdt. Hoe die zit.

Gert Visser is voertuig contact persoon en mag daarom de auto ophalen en er echt als eerste in rijden. "Een prima auto", is zijn conclusie na het ritje richting Hoofddorp waar de brigadier opgewacht wordt door nieuwsgierige collega's. Veel tijd om kennis te maken met de nieuwe politieauto is er niet, want het hulpvoertuig wordt meteen ingezet. Voor de volledige 24 uur uur per dag, 7 dagen in de week. "De auto's zijn onmisbaar voor ons werk", legt Gert uit, "vandaar."

Toch is er 's middags nog wel even tijd voor een officieel moment. Voor de foto zal hij de autosleutel overhandigen aan teamchef Fred Roest. Die is één en al enthousiasme over de auto die technisch gezien betere prestaties moet leveren dan de huidige Volkswagens die zeker niet slecht zijn. "Maar ja, dit is wel een auto met een ster in de gril", voegt hij er aan toe.

In totaal komen er 30 om de huidige 28 Volkswagens te vervangen. De verwachting is dat die vervangingsoperatie tot de zomer van volgend jaar duurt. In die tussentijd worden ook de auto's voor de recherche vervangen en komen er zogeheten bike-busjes. Die laatste zijn busjes waarin eenvoudig fietsen mee kunnen. Handig als je in een buitengebied moet zijn.

Hoeveel geld er met de hele operatie gemoeid is, weet Gert niet. Hoeft ook niet. "Dat wordt allemaal landelijk geregeld. Onze taak is het de auto's zo goed en zorgvuldig mogelijk in te zetten. Dat gaan we vanaf donderdag doen en dat betekent dat langzaam maar zeker de Volkswagens plaats gaan maken voor de nieuwe Mercedessen."