• Fotografie Renata Jansen / Haarlemmermeer / wethouder Adam Elzakalai

    Renata Jansen-Fotografie

'Elzakalai te snel in steun voor groei Schiphol'

HOOFDDORP Wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken spreekt te snel zijn steun uit voor de groei van Schiphol zonder dat de gemeenteraad daarin gekend is. Die kritiek uitte GroenLinks-raadslid Els Berk vorige week tijdens de raadsvergadering.

Berk wees erop dat wethouder Elzakalai tegenover media heeft gezegd dat Haarlemmermeer het volste vertrouwen in de MER-berekeningen voor de uitbreiding van de luchthaven Lelystad en dat hij mogelijkheden ziet om het aantal vliegbewegingen op Schiphol uit te breiden naar 600.000 per jaar.

Raadslid Berk vroeg zich af of de wethouder wel een mandaat heeft om dergelijke beweringen te doen. Zij wees erop dat er in de gemeenteraad nog niet over gesproken is. Volgens het raadslid krijgen veel inwoners het gevoel dat de uitbreiding van Schiphol achter de schermen al is geregeld. "Ze krijgen het gevoel dat ze niet worden gehoord."

Wethouder Elzakalai vond niet dat hij zijn mandaat te buiten is gegaan. Hij stelde nog altijd het volste vertrouwen te hebben in de partij die de omstreden MER heeft opgesteld. Om alle onzekerheid een einde te maken is het goed dat de cijfers opnieuw worden doorgerekend, aldus Elzakalai.

Volgens de wethouder zijn er ook nog voldoende groeimogelijkheden voor Schiphol. Die groei is wat hem betreft wel afhankelijk van de veiligheid en gezondheid van de omgeving. Els Berk was blij met die nuancering. Volgens haar ontbreekt die nuance nog wel eens in de berichtgeving over Schiphol.