Elzakalai: ultrafijnstof rond Schiphol niet verontrustend

HOOFDDORP De concentratie ultrafijnstof in de directe omgeving van Schiphol is niet verontrustend hoog. Dat zei wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken dinsdag naar aanleiding van een verkennend onderzoek van het RIVM naar ultrafijnstof. "De soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend."

Eind 2014 werd er licht alarm geslagen naar aanleiding van een onderzoek van TNO naar ultrafijnstof in de omgeving van Schiphol. De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad trok bij het college aan de bel. De vraag was of er ook risico is voor omwonenden van de luchthaven in Haarlemmermeer.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu zegde direct nader onderzoek toe. Dat onderzoek door het RIVM is nu afgerond. Volgens wethouder Elzakalai valt de conclusie mee. "Er is gebleken dat de concentratie ultrafijnstof in de directe omgeving van Schiphol vergelijkbaar met die in de binnenstad van Amsterdam."

Er wordt overigens niet uitgesloten dat hoge concentraties ultrafijnstof gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Staatssecretaris Mansveld wil daar weer aanvullend onderzoek naar laten doen. Volgens wethouder Elzakalai kan zo'n onderzoek jaren duren.