• Fortboerderij Dijkzicht

    Daniel Nicolas

Fiets mee met de Open Monumententour op zaterdag 14 september

10-09-2019, 13:07 | Lezersnieuws | Podium

Iedereen kan meedoen, de hele middag of per tijdvak. Deze gratis en unieke rit trakteert niet alleen op monumenten, maar ook op kunst en pop up optredens. Liefhebbers van lokale producten kunnen deelnemen aan een proeverij.

Onder begeleiding van Erfgoeddeskundige Kathrin Hannen wordt gefietst van Het Cultuurgebouw naar Festival Grazende Zwaan op Landgoed Kleine Vennep. Vanuit daar leidt de tour via de Ringdijk naar Fort bij Aalsmeer. Verzamelpunt is Galerie de Meerse waar alle deelnemers een rondleiding krijgen door de tentoonstelling 'Kansen voor Erfgoed'. Hannen vertelt tijdens de tussenstops over typen boerderijen, het gebruik en de oorsprong. Op Landgoed Kleine Vennep en Fortboerderij Dijkzigt worden deelnemers getrakteerd op een speciaal samengesteld programma:

14.30 uur Grazende Zwaan – Landgoed Kleine Vennep
Met Straattheater op Springtime zien bezoekers acrobatische perikelen van een man op zoek naar de liefde. Een man en een vrouw hangen aan industriële veren in een stalen constructie. Een visueel spektakel!

Vervolgens maken de deelnemers kennis met de ruimtelijke ervaring Windreizen. Een theatrale ervaring die gaat over de plek en de wind. In een nieuw lichaam – gehuld in een speciaal ontworpen windpak – worden de polders van Park21 ervaren en de kracht van de wind die hier waait. 

Ook kunnen deelnemers op eigen ontdekkingsreis in de theatrale installatie SPOOR, bestaande uit 20 spiegelende kubussen in het landschap en een audiotrack. Tot slot vertelt boer Dirk Molenaar zijn persoonlijke verhaal, de familiegeschiedenis op de boerderij.

16.00 uur Fortboerderij Dijkzicht
Deelnemers zijn te gast in de monumentale Genieloods uit 1894. Boer Bos vertelt over zijn terugkeer naar de ouderlijke boerderij: ‘vooruit naar vroeger’. Daarnaast is er een rondleiding en ontmoeting met de Artist In Residence over de kunstinstallatie ‘Eigen retour vlucht’, een eigentijdse omreisgids voor bewoners van de regio Schiphol.

De installatie is gemaakt door AIR, bestaande uit Jantine Hos, Marion van der Moolen, Nicole Mosch, Nanny Roed Lauridsen en Paul Bos. Het werk is zeer divers in uitvoering, van fotografie tot textiel en van beeldende kunst tot geluidskunst en taal. Na afloop is er tegen betaling een proeverij uit eigen moestuin 

Meedoen?
Meer informatie is te vinden op podiumarchitectuur.nl. Daar is ook het complete tijdschema van de dag te vinden. Aanmelden kan t/m donderdag 12 september 16.00 uur.