• Eric van Lieshout

Extra toezicht bij overvallen kledingwinkel in Zwanenburg

ZWANENBURG De politie en toezichthouders van de gemeente gaan extra toezicht houden bij kledingwinkel Haverhals in Zwanenburg, die deze week zowel de dupe werd van een ramkraak als van een overval. Dat heeft burgemeester Onno Hoes donderdag gezegd tijdens de gemeenteraadsvergadering.

In de nacht van maandag op dinsdag probeerden criminelen het winkelpand nog te rammen. Die poging mislukte, omdat ondernemer Haverhals voor zijn pand veiligheidsmaatregelen had genomen tegen ramkraken. Wel werden er meerdere ramen ingeslagen.

Ruim een dag later werd de winkel opgeschrikt door een overval. Drie mannen met al te vrolijke bedoelingen drongen de zaak binnen. De heldhaftige eigenaar werkte het drietal met een hockeystick zijn winkel uit.

D66-fractievoorzitter Joost Koomen vroeg donderdag aandacht voor het geweld. Hij vroeg zich af op welke manier de getroffen ondernemer is en kan worden geholpen.

Burgemeester Hoes antwoordde dat hij samen met een breed team van gemeente en politie contact heeft gehad met de winkelier. Er is hem een gratis scan aangeboden om te kijken of zijn winkel nog beter kan worden beveiligd. Daarnaast is besloten tot meer cameratoezicht op de brug tussen Zwanenburg en Halfweg. Ook wordt onderzocht of er extra camera's kunnen komen op de fietsbrug.

Hoes zei dat de gemeente niet kan bijdragen aan extra veiligheidsmaatregelen voor de kledingwinkel. ,,Ik ben daar meteen eerlijk in geweest. Dat is de eigen verantwoordelijkheid van een ondernemer.''

De burgemeester zei dat nog wel wordt onderzocht of de brug tussen Zwanenburg en Halfweg snel kan worden gesloten als er in het eerste dorp een overval is geweest. Hoes meldde verder dat minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie contact heeft gehad met winkelier Haverhals. Hij gaat binnenkort bij hem op zoek. Het toeval wil dat de minister was gevraagd om de vernieuwde winkel te komen openen.