• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Feestelijk afscheid voor 'meester Spruyt'

HOOFDDORP Hij was 44 jaar werkzaam binnen het onderwijs, waarvan 38 jaar bij de Juliana van Stolbergschool. Woensdag 8 november legde hij het spreekwoordelijke krijtje definitief opzij. Want 'meester Spruyt' mag en gaat met pensioen.

Die naam 'meester Spruyt' was ook de naam die de leerlingen woensdagochtend samen riepen, toen de meester zittend in een riksja het schoolplein van de basisschool aan de Van den Berghlaan werd opgereden. Een speciaal voor hem gekozen vervoermiddel want Nico Spruyt doet alles op de fiets. "En dan mag je wel een keer met zo'n speciale fiets vervoerd worden", aldus directeur Joost van Dijk.

Meester Spruyt vond het fantastisch. Met een brede lach op zijn gezicht maakte hij een rondje op het plein om zoveel mogelijk kinderen een hand te geven. Daarna liep hij met zijn vrouw, over een rode loper en via een erehaag 'zijn' school in.

Daar wachtte hem opnieuw een aantal verrassingen, want het was op deze woensdag even voor iedereen feest maar speciaal voor de man die met pensioen kan.

Natuurlijk maakte een toespraak deel uit van de festiviteiten, waar directeur Van Dijk de meester portretteerde als nestor, vraagbaak, steunpunt, een 'schrandere grijsaard met kennis van zaken' en een leerkracht die de Juliana van Stolbergschool zag als zijn huis.

"We gaan je missen. Als mens en als collega", sloot Van Dijk af. "Je sleutel mag je nog even houden, als symbool voor de band die je met de school hebt. En dan kun je altijd nog eens binnenlopen, denkend aan de uitspraak: afscheid is de deur naar de toekomst. Geniet ervan."