Feestelijke onthulling zandsculpturen

VIJFHUIZEN Wethouder Elzakalai onthult vanmiddag, vrijdag 22 mei, rond 17 uur samen met de dorpsvereniging in Vijfhuizen de eerste zandsculptuur. De start van een zomer vol evenementen is daarmee een feit. Na een succesvolle eerste editie, verrijzen er sculpturen met een afmeting van 4 bij 4 meter een hoogte van 3,5 meter, aan de Liniewal te Vijfhuizen en het Venneperplein te Nieuw-Vennep.

Het centrale thema van de sculpturen is in 2015 "Feest!". Gemeente Haarlemmermeer bestaat dit jaar 160 jaar en Vijfhuizen 100 jaar. In elk van deze sculpturen wordt 35.000 kg zand verwerkt door 2 kunstenaars, Jan Zelinka uit Tsjechië en Ulrich Baentsch uit Duitsland, die geselecteerd zijn door de in Den Haag gevestigde World Sand Sculpting Academy WSSA. De feestelijke onthulling van het sculptuur door wethouder Elzakalai samen met de dorpsvereniging van Vijfhuizen vindt plaats op vrijdag 22 mei om 16.30 uur. Samen met omwonenden, betrokkenen en overige geïnteresseerden wordt het glas geheven op de start van een tweede editie van de zandsculpturenroute.

ZANDSCULPTURENROUTE 2015 Naast de sculpturen in Vijfhuizen en Nieuw-Vennep, is in het kader van de Zandsculpturenroute tevens een zandsculptuur gerealiseerd op de rotonde Zandvoortselaan in Zandvoort en komen in juni nog 6 kleine sculpturen op verschillende locaties in Zandvoort. Begin juli is in de nieuwe attractie "Experience Volendam" een kleine zandsculptuur te zien, als eerste aanzet tot een volledige deelname van Volendam aan de Zandsculpturenroute in 2016. De Zandsculpturenroute krijgt steeds meer vorm en in de komende jaren wordt, naast Haarlemmermeer, Volendam en Zandvoort in 2015, gestreefd naar uitbreiding van de route door meer deelnemende gemeenten in de Metropool Amsterdam.

Van 15 tot en met 21 augustus zal ook voor de 4e keer het Europees Kampioenschap Zandsculpturen worden gehouden in Zandvoort met deelnemende kunstenaars uit 7 Europese landen. Dit jaar staat het Europees Kampioenschap in het teken van het (post-)impressionisme; "Geïnspireerd door Van Gogh en tijdgenoten", in verband met het 125ste sterfjaar van Vincent Van Gogh.