• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Feestweek Vijfhuizen begint met sportieve prestaties

VIJFHUIZEN Aan beweging en sportieve prestaties geen gebrek bij de start van de Vijfhuizense feestweek. De bootcamp in het Haarlemmermeerse Bos op zaterdagochtend en waarvan de opbrengst is bestemd voor het project 'Vijfhuizen bouwt in Nepal' en de bridgedrive op verschillende locaties, wordt 's middag gevolgd door de traditionele Polderloop.

Op een speciaal daarvoor aangelegd parcours nabij de Expo bijt de jeugd het spits af. In twee leeftijdsgroepen tot 12 jaar gaan zo'n tachtig kinderen de strijd aan met water en bagger. Fanatiek aangemoedigd door vele ouders én door ladyspeaker Sanne. Hoog en droog in de jurywagen klinkt het onophoudelijk: 'kom op, je kan het'. Maar wat moet je daarmee als in de eerste meters al je schoenen in de prut blijven steken? Dan zit er maar één ding op: doorgaan op je sokken. En dat gebeurt dan ook. Doorgaan, dat moeten ook de zeventig bikkels van 12 jaar en ouder die al rennend door de weilanden rond Vijfhuizen koeienvlaaien en venijnige prutsloten moeten zien te bedwingen. Zoals die in de buurt van de eendenkooi. Hij lijkt niet veel om het lijf te hebben maar wie de sprong niet haalt en er in terecht komt heeft plotseling wél veel om het lijf: stinkende zwarte prut. 'Getvèr', roepen de in blauwe shirts gestoken vriendinnen wanneer zij weer op de kant proberen te kruipen.

Zaterdagavond klokslag tien uur worden de 135 deelnemers aan de Kennedymars weggeschoten. Een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 18 uur volbracht dient te zijn. Het is prima wandelweer en deelnemers zijn getuige van een prachtige zonopgang. De eerste deelnemer meldt zich al na 10 uur aan de finish voor zijn welverdiende kruisje. Op dat moment, om 10 uur op de stralende zondagmorgen, zijn de bijna zestig deelnemers aan de 200-kilometer lange fietstocht al drie uur onderweg en begint in de tent de oecumenische viering die door zo'n tweehonderd mensen wordt bezocht.

Tijdens de dienst waarin dominee Marjolijn de Waal voorgaat en de Singing Sisters (van eigen bodem) en oud-Vijfhuizenaar Paul Herber zich van hun beste vocale kant laten horen, wordt gecollecteerd voor het onderhoud van het monument voor de slachtoffers van de vliegramp met de MH 17. Dat Vijfhuizen het gedenkteken beschouwt als 'ons monument' bewijst de opbrengst: 570 euro. De laatste sportieve prestatie aan het begin van de feestweek wordt geleverd door de deelnemers aan de familiefietstocht van kilometer op zondagmiddag. Daarna gaat het dorp aan de gezamenlijke maaltijd en wordt het 38e dorpsfeest geopend. Waarna het voor Miss Teddy Sleper pas écht gaat beginnen.