• Fietsersbond
  • Fietsersbond

Fietsersbond controleert fietsen

HOOFDDORP Er zijn zaterdag een kleine honderd fietsen gecontroleerd tijdens de jaarlijkse fietsverlichtingsactie van de Fietsersbond. De afdeling Haarlemmermeer heeft dit samen met de gemeente, de VVN (Veilig Verkeer Nederland) en fietsenmaker '2wieler Floriande' georganiseerd. Ook waren er mensen van het Repaircafé aanwezig met extra handjes om de defecte fietsverlichting te repareren of onderdelen hiervoor te vervangen.

Van 100 fietsen behoefde zo'n 40 fietsen actie. Slechts enkele daarvan werden doorverwezen naar de fietsenmaker omdat de speciale benodigde onderdelen niet beschikbaar waren.

Onderzoek wijst uit dat 's avonds 30% tot 50% zonder licht fietst. Deze doelgroep wil de bond graag te hulp schieten door hun verlichting in orde te krijgen. Juist nu is dat van belang, dagelijks wordt het vroeger donker en volgende week gaat de klok weer een uur terug in verband met de wintertijd.

De VVN mensen liepen zaterdag door het centrum heen en vroegen de mensen of hun fiets verlichting in orde was. Positieve antwoorden werden beloond met een sleutelhanger. Anders werden de mensen verwezen naar de kraam van de Fietsersbond op het Dik Tromplein.

Opvallend was de grote hoeveelheid E bikes die allemaal perfect in orde waren. De vaak oudere fietsen waren voorzien van losse lampjes, omdat de originele bedrading of lampen zijn gesneuveld door baldadigheid of slechte parkeervoorzieningen.