'Fietssnelweg' naar Schiphol sneuvelt door bouw woningen

HOOFDDORP De belangrijkste vrijliggende fietsroute tussen Hoofddorp en Schiphol wordt binnenkort onderbroken door de bouw van nieuwe woningen langs de Kruisweg bij Beukenhorst. De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met een voorbereidingskrediet voor het ombouwen van twee leegstaande kantoorgebouwen tot appartementen. Het project heeft de naam de Beukse Poort meegekregen.

Door de verbouwplannen sneuvelt het vrijliggende fietspad langs de kantoorgebouwen. Daarvoor in de plaats komt een zogenoemde fietsstraat. Dat is een weg waar fietsers wel voorrang hebben, maar waar ook auto's mogen komen. Bovendien komen er parkeerplaatsen langs de fietsstraat.

De fractie van GroenLinks probeerde de 'fietssnelweg' naar Schiphol nog te redden door met een amendement te komen. Raadslid Els Berk zei het transformeren van lege kantoren naar woningen van harte te steunen, maar daarvoor zou niet een belangrijke fietsroute moeten worden opgeofferd.

De PvdA schaarde zich aanvankelijk achter het reddingsplan voor de fietssnelweg, maar de fractie liet voorafgaand aan de stemming weten toch voor de appartementen te kiezen. Die ingetrokken steun zorgde er uiteindelijk voor dat het voorstel van GroenLinks met 19 tegen 17 stemmen werd verworpen.