Forse kritiek uit Cruquius op participatie door gemeente

HOOFDDORP Het college van burgemeester en wethouders heeft donderdag tijdens de raadsvergadering flinke kritiek over zich heen gekregen op de manier waarop inwoners van Cruquius op de hoogte zijn gebracht om in het dorp 32 tijdelijke appartementen voor starters, spoedzoekers en statushouders te bouwen. De kritiek kwam van dorpsbewoner Co Peetoom, wiens verhaal werd voorgelezen door zijn 11-jarige kleindochter Robine Schoonderwoerd.

Zoals eerder gemeld werd het dorp pas op het allerlaatste moment geïnformeerd over de plannen voor de nieuwbouw. Volgens Co Peetoom doet de gemeente daarmee haar eigen ambitie voor goede participatie geweld aan. Het gemeentelijk plan van aanpak participatie kan wat hem betreft dan ook in de prullenbak.

Peetoom meent dat wethouder Tom Horn in deze kwestie 'bewust zo weinig mogelijk direct betrokkenen in een zo laat mogelijk stadium' heeft geïnformeerd. "Je slaat de plank natuurlijk volledig mis als je als wethouder denkt dat het bijbouwen van 10 procent meer woningen in een dorp als Cruquius slechts vier bewoners aangaat", zo las Robine de kritiek van haar opa voor.

De dorpsraad van Cruquius heeft zich al eerder tegen de plannen uitgesproken. HAP-raadslid Sophie van de Meeberg stelde eerder vragen over de participatie. Wethouder Horn antwoordde toen dat de korte termijn waarop dorpsbewoners waren uitgenodigd voor een bijeenkomst geen schoonheidsprijs verdiende maar dat zoiets in de hectiek van een procedure heel goed kan gebeuren.