• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Fort Hoofddorp komt weer langzaam tot leven

HOOFDDORP Er is ruim 8 jaar aan bedenken, planvorming, schetsen, overleggen en besluitenvorming aan vooraf gegaan. Donderdag 8 november 2018 werd officieel het startsein gegeven en eind 2019 moet er een kerstborrel gedronken kunnen worden. Fort Hoofddorp kan, inclusief het fortterrein, 'eindelijk' tot leven geroepen worden en deel gaan uitmaken van de omgeving.

Daarvoor moesten de initiatiefnemers, het werd donderdagmiddag een paar keer gezegd, overigens wel zo'n 8 jaar aan het project trekken. Want niet iedereen was er meteen van overtuigd dat het fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, omgebouwd zou kunnen worden tot stadspark met openluchttheater en horeca. Maar Serge Schoemaker (architect en bestuurslid van Stichting Fort van Hoofddorp) en Femme Hammer (medebestuurslid van de stichting) bleven in hun project geloven en na het nemen van de nodige hobbels, hebben ze gelijk gekregen. Mede dankzij de gemeente (in de persoon van cultuurwethouder Derk Reneman) en de provincie (in de persoon van gedeputeerde Joke Geldhof), aldus Schoemaker die verantwoordelijk is voor de schetsontwerpen van een gerenoveerd forteiland.

Maar voordat het eiland de gewenste inrichting en nieuwe funtie(s) krijgt, wordt het fort eerst grondig onderhanden genomen. Vervolgens wordt het fort inclusief fortterrein veranderd in een openbaar stadspark met ruimte voor horeca, culturele activiteiten en werkplekken.

"Het forteiland moet gaan fungeren als een recreatief landschap in het centrum van Hoofddorp", aldus de wethouder en gedeputeerde, "waardoor het een beleefbaar geheel wordt." Om dat doel te bereiken komt er onder andere een nieuwe brug, een toegangshek, aanlegsteiger en een klein openluchttheater.

Fort Hoofddorp is gebouwd tussen 1895 en 1907. Het terrein waarop het fort gebouwd moest worden was relatief klein, waardoor men genoodzaakt was het gebouw met twee verdiepingen te ontwerpen. Om de veel lager gelegen fortgracht te verdedigen is aan de gracht een gietstalen frontcapponniere aangebracht. Deze is binnen de Stelling van Amsterdam uniek.

Het officiële deel bestond uit het onthullen van het bouwbord met daarop het thema van het project: Verborgen schat komt tot leven.