• Forza!

Forza: Haarlem wil Spaarndam-Oost inpikken

HOOFDDORP De fractie van Forza! in de gemeenteraad is ontstemd over het voornemen van de gemeente Haarlem om alles op alles te zetten om Spaarndam-Oost in te lijven. Het college van Haarlem heeft een brief aan de Haarlemse raad gestuurd met de mededeling dat het zich zal gaan inzetten voor een hereniging van het dorp Spaarndam onder Haarlems bestuur.

Het westelijk deel van het dorp Spaarndam ligt in de gemeente Haarlem en het oostelijk deel ligt in de gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude. Deze laatste gemeente zal met de gemeente Haarlemmermeer in 2019 worden samengevoegd tot een nieuwe gemeente die hoogstwaarschijnlijk ook weer Haarlemmermeer gaat heten.

De fractie van Forza! vindt het besluit van Haarlem bestuurlijk en politiek onbehoorlijk. De gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude heeft er voor gekozen om onverdeeld samen te gaan met Haarlemmermeer en dit democratisch besluit moet men respecteren, vindt fractievoorzitter Paul Meijer van Forza!

Paul Meijer: "Haarlem baseert haar standpunt op een onderzoekje van de dorpsraad van Spaarndam dat de meeste inwoners bij de gemeente Haarlem willen horen. Dit onderzoek is nogal omstreden en kan nauwelijks representatief worden genoemd. Het lijkt ons een beter plan als Spaarndam-West bij Spaarndam-Oost wordt gevoegd. Hierover zouden wij graag in de toekomst een referendum willen. De gemeente Haarlem is een slechte verliezer en het zou hen sieren als zij pas op de plaats maken."

De gemeenteraden van Haarlemmerliede-Spaarnwoude en Haarlemmermeer stellen dinsdagavond het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente definitief vast.