• Forza!

Forza! houdt volgend jaar eigen dodenherdenking

HOOFDDORP Forza! gaat volgend jaar in Haarlemmermeer zelf een dodenherdenking houden. De partij zegt zich groen en geel te ergeren aan de door de gemeente opgelegde teksten voor de toespraken tijdens de Dodenherdenking op 4 mei.

Forza! stelt dat de gemeente net als vorig jaar vergelijkingen maakt tussen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de in haar ogen zogenaamde vluchtelingen die nu hun heil in Europa komen zoeken.

Fractievoorzitter Paul Meijer: "In Nederland heeft iedereen de vrijheid om te gedenken wie men wil. Van de gemeente verwacht ik dat de herdenking dicht bij de bedoeling van 4 mei blijft: het herdenken van de Nederlandse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen waar Nederland, bijvoorbeeld via VN-missies, bij betrokken is geweest."

"Ik vind het ongepast van de gemeente om de 4 mei-herdenking te kapen voor andere doeleinden, zoals aandacht vragen voor het vluchtelingenprobleem. Daar zijn betere momenten voor te bedenken; bijvoorbeeld op de Dag van de Vluchteling."

Forza! wil bij de door haar georganiseerde Dodenherdenking in 2018 stil staan bij alle Nederlandse slachtoffers van oorlog en zoveel mogelijk recht doen aan de uitgangspunten van de 4 mei-herdenking voor een brede groep inwoners. De lokale partij gaat in gesprek met de burgemeester voor een mooie en waardige locatie.