• Eigen foto

Forza!: stoppen met onderzoek naar anoniem solliciteren

HOOFDDORP De fractie van Forza! wil dat de gemeente direct stopt met het onderzoek naar anoniem solliciteren. Eerder zegde het college van burgemeester en wethouders zo'n onderzoek toe na een discussie in de gemeenteraad.

Bij anoniem solliciteren blijft de naam van een sollicitant geheim om te voorkomen dat diens etnische achtergrond een rol speelt bij de sollicitatie. Dagblad Trouw schreef vorige week dat vijf gemeenten die anoniem solliciteren al hadden ingevoerd dit ook alweer hebben afgeschaft, omdat er geen enkele resultaat mee werd geboekt. Het aantal sollicitanten met een niet-westerse achtergrond nam nergens toe, terwijl dat juist de bedoeling was.

De fractie van Forza! is altijd tegen anoniem solliciteren geweest. Nergens is volgens raadslid Michel van Dijk van Forza! uit gebleken dat er door de gemeente gediscrimineerd zou worden bij sollicitaties of dat het ambtenarenbestand niet divers genoeg zou zijn.

Daarnaast kleven er volgens het raadslid nog veel meer nadelen aan anoniem solliciteren. “In de tweede ronde van de sollicitatieprocedure zou alsnog gediscrimineerd kunnen worden en tegen leeftijdsdiscriminatie werkt het überhaupt al niet omdat aan een cv te zien is in welke leeftijdscategorie iemand valt.”

De fractie van Forza! heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college en wil graag dat B en W het lopend onderzoek naar anoniem solliciteren stoppen. Ook wil de fractie van Forza! weten hoeveel dit onderzoek inmiddels heeft gekost.