• Ton Dijkstra

Geen genderneutraal beleid in Haarlemmermeer

HOOFDDORP Haarlemmermeer voert geen speciaal genderneutraal beleid. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de fractie van Forza!

Forza! stelde de vragen vorige maand na landelijke berichtgeving over het feit dat tientallen gemeenten overwegen genderneutraal te worden. Zo spreken ambtenaren inwoners niet meer aan als dames en heren om meer rekening te houden met mensen die zich noch man noch vrouw voelen. Amsterdam is daarmee begonnen.

Raadslid Michel van Dijk van Forza! hoopte dat Haarlemmermeer niet mee zou doen aan deze trend. Hij zei in de vragen aan het college dat het volgens hem om een 'volstrekt doorgeslagen hype' gaat.

Van Dijk kan gerust zijn: Haarlemmermeer voert geen apart genderneutraal beleid. Dat betekent volgens B en W niet dat de gemeente niet zorgvuldig met haar inwoners omgaat. De opzet is dat 'niemand wordt buitengesloten' op grond van het huidige inclusie- en diversiteitsbeleid. "We hechten waarde aan een respectvolle, transparante en integere wijze van communiceren met onze inwoners", zo stelt het college.

In de antwoorden staat ook dat het in de gemeentelijke administratie soms wettelijk verplicht is om het geslacht van een inwoner te blijven vermelden. Die verplichting geldt onder meer voor de gemeentelijke basisregistratie en de burgerlijke stand.