• Foto: Ron van der Steeg

Geen gevaar voor instorten van Sportcomplex Koning Willem-Alexander

HOOFDDORP Het Sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA) in Hoofddorp kan opgelucht ademhalen. Het complex hoeft niet bang te zijn dat het instort doordat er bij de bouw roestvrij stalen bouten en schroeven zijn gebruikt. Sportwethouder Mieke Booij kwam vorige week tijdens de raadsvergadering met die geruststellende mededeling.

Aanleiding voor de opluchting was een onheilspellend betoog van metaalkundige Jan Heselmans, lid van het corrosieplatform. Hij hield de gemeenteraad voor dat roestvrije stalen bouten en schroeven funest zijn voor dakconstructies van onder meer. Door corrosie kunnen namelijk scheuren en breuken ontstaan met alle ernstige gevolgen van dien.

In de jaren tachtig zijn er al eens ernstige ongelukken gebeurd in Zwitserland en Rusland nadat daar zwembaden waren ingestort. Er vielen bijna vijftig doden. Kort geleden is om dezelfde reden een zwembad in Bergen op Zoom gesloten. Heselmans wilde de politiek waarschuwen dat er in Haarlemmermeer mogelijk dezelfde problemen kunnen optreden.

De oplossing voor het volgens Heselmans is simpel. Vervang de roestvrij stalen bouten door bouten die je gewoon in elke bouwmarkt kunt halen en je bent van alle narigheid af.

Wethouder Booij had een prettige boodschap. Al in 2013 is vastgesteld dat er geen roestvrij stalen bouten in de dakconstructie van het SKWA zitten maar bouten van thermisch gezinsstaal. Dat is geconstateerd door een onafhankelijke inspecteur.

Toch was daarmee de kou nog niet helemaal uit de lucht. Over zwembad de Estafette kon de wethouder niks zeggen. Ze zegde toe na te gaan of ook bij de bouw van dit bad geen roestvrij stalen bouten en schroeven zijn gebruikt.