• BRRT

Geen Nederlandse vlag in raadzaal

HOOFDDORP Er komt geen Nederlandse vlag in de raadzaal. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag geoordeeld dat het plaatsen van de nationale driekleur geen meerwaarde heeft.

Het initiatief voor het plaatsen van de vlag was afkomstig van de fractie van Forza! In de Tweede Kamer is kort geleden op voorstel van fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP ook de Nederlandse vlag neergezet. Ook in meerdere raadzalen staat inmiddels de Nederlandse vlag.

Forza! stelde voor om dat goede voorbeeld in Haarlemmermeer te volgen. De fracties van HAP, D66, CDA, PvdA en GroenLinks stemden tegen. CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee zei dat er voor het raadhuis al drie vlaggen staan en dat haar fractie dit voldoende vindt. D66-fractievoorzitter Joost Koomen noemde het roodwitblauw in de raad een 'verkapte vorm van nationalisme'.

Initiatiefnemer Paul Meijer van Forza! was gepikeerd over die opmerking. Hij wees Joost Koomen erop dat het wel om de nationale driekleur ging. Meijer was ook erg teleurgesteld in de opstelling van het CDA. Volgens hem doen andere christen-democraten in de omgeving juist hun uiterste best om de nationale vlag in de raadzaal te krijgen. Mariëtte Sedee wilde daar nog op reageren, maar dat stond burgemeester Hoes niet toe.

Naast Forza stemden ook VVD, ChristenUnie-SGP, SRH, CDVP, Onafhankelijk Liberaal en raadslid Van der Veer voor. Fractievoorzitter Jurgen Nobel van de VVD corrigeerde de opmerking van D66-collega Koomen. In plaats van nationalisme sprak Nobel liever over patriottisme.