• In sommige wijken rond het centrum worden binnenkort al maatregelen genomen, zoals in het Oude Buurtje.

    Redactie

'Geen overlast in omgeving door shop & go'

HOOFDDORP De nieuwe parkeerregeling shop & go in het centrum van Hoofddorp veroorzaakt hoogstwaarschijnlijk geen extra parkeerdruk in de omliggende wijken in Hoofddorp. Mocht dat wel het geval zijn, dan kan daar altijd betaald parkeren of een blauwe parkeerzone worden ingevoerd. Dat zei wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer donderdag tijdens een debat in de gemeenteraad.

In sommige wijken rond het centrum worden binnenkort al maatregelen genomen, zoals in het Oude Buurtje en aan de Draverslaan. Daar worden blauwe zones ingevoerd, zodat de parkeerduur beperkt is met een parkeerkaart.

Aan de orde was de nieuwe parkeerverordening. Eén van de nieuwe zaken is een shop & go-regeling, waarbij parkeerders voor het eerste half uur slechts een dubbeltje betalen. De opzet is dat automobilisten slechts kort gebruik maken van een parkeerplek.

Als de auto langer blijft staan, kan het tarief echter oplopen tot 9.00 euro per uur, nog meer dan in de binnenstad van Amsterdam geldt. D66-fractievoorzitter Joost Koomen had daar moeite mee. Hij stelde voor om een maximum tarief in het leven te roepen om te voorkomen dat parkeerders een vermogen kwijt zijn voor een auto die ze uren laten staan.

Wethouder Reneman was tegen het voorstel van D66. Hij stelde dat je bij dit systeem vooraf moet betalen, dus dan kan een automoblist helemaal niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Die mededeling zorgde weer voor veel verwarring, want het zou betekenen dat je geen parkeerapp kunt gebruiken als je in het centrum je auto parkeert. Bij een speciale app is betalen achteraf gangbaar.

HAP-raadslid Henk van Steenis haalde opnieuw zijn stokpaardje van stal door voor een zogeheten Zwitsers model te pleiten. Die variant komt erop neer dat in de wijken rond het centrum een parkeerverbod wordt ingesteld en dat bewoners een ontheffing kunnen krijgen. Volgens hem werkt dat in het buitenland uitstekend.

Wethouder Reneman maakte snel duidelijk dat hij dit plan al eerder heeft afgewezen en dat hij geen zin had om er opnieuw over te praten.