'Gemeente berust te snel in hinder van Schiphol'

HOOFDDORP De gemeente doet te weinig om mogelijkheden te onderzoeken de geluidhinder van Schiphol te verminderen. Dat verwijt kreeg wethouder Adam Elzakakai van Luchthavenzaken donderdagavond te horen van meerdere fracties in de gemeenteraad.

In een rapportage over Schiphol staat dat de grens een beetje bereikt is wat betreft beperking van de overlast. D66-fractievoorzitter Denise Abbas vond dat heel vervelend voor de inwoners. Ook PvdA-raadslid Mieke Booij noemde die conclusie ' een beetje kort door de bocht'.

Fractieassistent Nico Zwaneveld van de ChristenUnie-SGP miste ook visie in de rapportage. Hij kon op basis van de tekst maar één conclusie trekken: 'Schiphol gericht en burger gezwicht'.

Wethouder Elzakalai bestreed dat de gemeente geen mogelijkheden meer ziet om aan hinderbeperking te werken. Volgens hem worden er nog steeds onderzoeken gehouden om de lasten van het vliegverkeer te verminderen. Dat is een voortdurend proces, aldus Elzakalai.

De wethouder moest wel toegeven dat het voor inwoners van Floriande voorlopig over en uit is, omdat de gehate Spijkerboorroute niet wordt verlegd. Dat betekent dat de wijk niet verlost van de overlast van stijgende vliegtuigen vanaf de Kaagbaan.

Voorzitter Rob van Grieken van de actiegroep FloriandeTegenGeluid (FTG) had op de publieke tribune toch al geen hoop meer. Volgens hem spelen er heel andere zaken mee. Van Grieken stelt dat de beslissing over de Spijkerboorroute niet is genomen om veiligheidsredenen voor Schiphol maar is ingegeven door de overtuiging dat de nieuwbouwplannen in het westen van Haarlemmermeer niet mogen worden gefrustreeerd. Volgens de FTG-voorzitter is de politiek te laf om dat toe te geven.