Gemeente bespaart niet op aantal stembureaus bij referendum

HOOFDDORP De gemeente richt bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april vrijwel net zo veel stembureaus in als bij normale verkiezingen voor de Tweede Kamer en de gemeenteraad. Dat heeft burgemeester Theo Weterings donderdag in de gemeenteraad gezegd op mondelinge vragen van fractievoorzitter Paul Meijer van Forza!

Mensen mogen zich 6 april uitspreken over de vraag of ze voor of tegen het voorgenomen associatieverdrag met Oekraïne zijn. Als de opkomst 30 procent over meer bedraagt, wordt het referendum bindend verklaard.

Paul Meijer was benieuwd of zijn gemeente het aantal stembureaus op peil houdt bij het referendum. Andere gemeenten hebben namelijk al besloten om fors te snijden in het aantal stembureaus. Dat levert ook een flinke besparing op.

Burgemeester Weterings zei dat Haarlemmermeer dat niet van plan is. De gemeente komt best uit de kosten, want de rijksoverheid geeft meer geld voor de organisatie van het referendum dan eerder gedacht. Hooguit zijn er 6 april een paar stembureaus minder, want er wordt nog naar gekeken of bureaus op Schiphol wel zo zinvol zijn, aldus Weterings.

Meijer was verheugd over de toezegging van de burgemeester. Hij vond het goed om te horen dat de gemeente haar inwoners in staat stelt hun democratische plicht te doen. De week voorafgaand aan het referendum, op woensdag 30 maart, houdt Forza! een discussiebijeenkomst over het associatieverdrag. Tijdens dit debat in Het Oude Raadhuis zijn ook landelijke kopstukken van diverse pluimage van de partij.