• Ton Dijkstra

Gemeente blijft stichting ETO structureel steunen

HOOFDDORP De gemeente blijft de stichting ETO, de beheerder van het honkbalstadion in Hoofddorp, ook na volgend jaar structureel financieel steunen. Volgens een woordvoerster van de gemeente is die steun vastgelegd in de voorjaarsrapportage eerder dit jaar en komt de bijdrage aan ETO uit de herijking van de sociale subsidies. Die mededeling kwam als een verrassing.

Een meerderheid van de gemeenteraad besloot vorig jaar stichting ETO voor 2017 en 2018 te steunen met een bedrag van 190.000 euro per jaar. Wethouder Derk Reneman van Financiën zei toen dat die steun noodzakelijk was, omdat ETO anders failliet zou gaan en het honkbalcomplex zonder beheerder zou komen te zitten. Volgens Reneman kost dat de gemeente veel meer geld: namelijk 1.2 miljoen euro.

Tijdens de presentatie van de begroting vorige week zei wethouder Reneman dat ETO ook na volgend jaar kan blijven rekenen op financiële steun. Dat is volgens zijn woordvoerster structureel geregeld in de jongste voorjaarsnota.

De woordvoerster van stichting ETO zegt niets te weten van die structurele steun van de gemeente maar er wel erg blij mee te zijn. "Die subsidie is ook hard nodig want anders redden we het gewoon niet als organisatie."

De gemeente heeft stichting aangeraden om zoveel mogelijk geld te verdienen met het fraaie honkbalcomplex. "In de praktijk is dat erg moeilijk", zegt de woordvoerster. "Als we er commerciële activiteiten houden, vervalt de subsidie van de gemeente. Daar schiet je dus niks mee op. Er is zoveel wet- en regelgeving waar je je aan moet houden. We kunnen wel proberen om Mysteryland binnen te halen, maar dat lijkt me geen succes."

De woordvoerster zegt dat ETO wel haar uiterste best blijft doen voor extra inkomsten. "Het is in dat verband hartstikke goed dat we volgend jaar een groot internationaal honkbaltoernooi naar Hoofddorp hebben gehaald."