• Ton Dijkstra

Gemeente houdt dit jaar 2.4 miljoen euro over

HOOFDDORP Het huishoudboekje van de gemeente laat dit jaar een plus zien van 2.4 miljoen euro. Dat blijkt uit de najaarsrapportage die wethouder Derk Reneman van Financiën dinsdag heeft gepresenteerd tijdens het wekelijkse persgesprek.

Eerder dit jaar werd nog rekening gehouden met een verlies van zes ton. De gunstige cijfers zijn vooral het gevolg van stijgende uitkeringen uit het Gemeentefonds. "Je kunt merken dat het beter gaat met de rijksoverheid", zegt wethouder Reneman. "Daardoor stijgen de uitkeringen aan de gemeenten.

Volgens Reneman laten de komende vier jaar ook uitsluitend zwarte cijfers zien, oplopend naar een plus van 6.6 miljoen euro. Het college wil het geld toevoegen aan de algemene dekkingsreserve, oftewel de gemeentelijke spaarpot. "De uitkeringen van het Rijk fluctueren nogal", zegt de wethouder. "Daarom is het handig om geld achter de hand te hebben als er wat minder geld binnen komt."

De gemeenteraad heeft eerder dit jaar aangedrongen op financiële soberheid in verband met de oplopende schuldenlast van de gemeente. Volgens wethouder Reneman wordt de raad met de najaarsrapportage op haar wenken bediend.

In de rapportage staat ook dat de gemeente geld bespaart op het duurzaam verwerken van bagger. Dat levert een bedrag op van bijna een half miljoen euro.

De wethouder vindt ook dat de politiek meer grip moet krijgen op investeringen. Uit de blamage met de verplaatsing van het honkbalstadion is gebleken dat er bij de gemeente veel te makkelijk kan worden geschoven met geld. "Wij voelen ons daar ongemakkelijk bij", aldus Reneman. "Daarom kiezen we nu voor een nieuw systeem waarbij de raad twee keer per jaar bepaald hoeveel geld er mag worden geïnvesteerd. De gemeenteraad moet aan het stuur blijven."

Volgens de wethouder is het grote voordeel van het systeem dat het college niet elke keer meer naar de gemeenteraad hoeft te gaan om een krediet aan te vragen voor een investering. Het is ook de bedoeling dat alle investeringen van de gemeente van meer dan 2.5 miljoen euro openbaar worden gemaakt.