• Eric van Lieshout

Gemeente meldt zich aan voor wietexperiment

HOOFDDORP De gemeente heeft zich aangemeld voor een proef met legale wietteelt. Dat heeft burgemeester Onno Hoes donderdag tijdens de raadsvergadering geantwoord op vragen van D66-raadslid Pablo Meegdes.

Eerder was onduidelijk of de gemeente zich zou aanmelden voor het experiment. De fracties van D66 en Forza! stelden raadsvragen over de kwestie, maar het college gaf in zijn antwoorden geen duidelijkheid. Daarom vroeg D66'er Meegdes donderdag hoe het nou eigenlijk zat. Hij wilde een helder antwoord. Burgemeester Hoes gaf hem die ook.

In het regeerakkoord is vastgelegd dat meerdere gemeenten mogen experimenteren met de teelt van cannabis. De proef is een uitdrukkelijke wens van D66. De verwachting is dat er komend voorjaar een wet ligt om het wietexperiment mogelijk te maken. De bedoeling is dat zes tot tien middelgrote tot grote gemeenten aan de proef kunnen meedoen. Er hebben zich inmiddels al meer dan dertig aangemeld.

Het softdrugsbeleid nam deze week een bizarre wending door een onthulling van het tv-programma Nieuwsuur dat toenmalig minister Ivo Opstelten van Justitie onderzoeken van het onderzoeksinstituut WODC heeft gemanipuleerd. Daarbij zijn er argumenten tegen het reguleren van softdrugs in wetenschappelijke rapporten gekomen die in strijd zijn met de waarheid.