• Ton Dijkstra

Gemeente steekt miljoenen in verharden van straten

HOOFDDORP De gemeente trekt bijna 8 miljoen euro uit om vanaf volgend jaar slechte straten, fietspaden en stoepen opnieuw te verharden. Dat staat in het jongste vernieuwingsplan voor de openbare ruimte (VOR), dat deze week door de wethouders Marjolein Steffens-van de Water, Derk Reneman en Adam Elzakalai is gepresenteerd.

Volgens wethouder Steffens zijn de afgelopen jaren vooral asfaltwegen opgeknapt en zijn daarom nu de straten, fietspaden en trottoirs aan de beurt. Het plan is om ruim 17.5 miljoen euro uit te geven voor vernieuwing in de openbare buitenruimte. Behalve het opnieuw verharden van straten en paden gaat er geld naar kunstwerken, watergangen, verkeerslichten, bomen en beplanting, sportvelden, recreatiegebieden en parkeerautomaten.

Wethouder Reneman zei dat er nog steeds veel ergernis is over de parkeerautomaten. Ze zijn na klachten weliswaar wat sneller dan een tijdje geleden, maar optimaal is het nog altijd niet. "Ik zie nog steeds lange rijen mensen voor een parkeerautomaat wachten", aldus Reneman.

Hij wil om die reden van het huidige systeem af. Het contract met de beheerder van de parkeerautomaten duurt tot eind 2018. De parkeerautomaten zijn dan nog niet afgeschreven, maar wethouder Reneman neemt het verlies graag voor lief. In 2019 moet een compleet systeem worden ingevoerd. Reneman wil het parkeren het liefst helemaal uitbesteden aan een bedrijf, zodat de gemeente er geen omkijken meer naar heeft.

Ook is er volgend jaar bijna 800.000 euro beschikbaar voor de vervanging van sportvelden. Volgens sportwethouder Elzakalai komen steeds meer sportclubs in aanmerking voor een kunstgrasveld.

In het vernieuwingsplan worden anders dan in het verleden werkzaamheden beter op elkaar afgestemd. "Dat betekent dat niet iedereen meteen zijn of haar zin kan krijgen", zegt wethouder Reneman.

De gemeenteraad is bij de voorjaarsnota al akkoord gegaan met de miljoenenuitgave voor de openbare ruimte. Op grond van de aangescherpte financiële afspraken moet de raad alsnog haar goedkeuring geven aan het jongste vernieuwingsplan.