• De gemeente trekt miljoenen uit om de openbare buitenruimte aan te pakken.

    Archief

Gemeente trekt miljoenen uit voor opknappen buitenruimte

HOOFDDORP De gemeente trekt de komende jaren miljoenen euro's uit om de openbare ruimte flink op te knappen. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Fysieke Leefomgeving heeft het veelomvattende plan deze week gepresenteerd.

Het jongste plan is onderdeel van de al langer lopende inspanningen om de openbare ruimte in de gemeente te vernieuwen. Eerst zijn de asfaltwegen aangepakt. Tot en met volgend jaar komt er nu op veel locaties nieuwe bestrating. Daarnaast gaat er geld naar kunstwerken, watergangen, verkeerslichten, bomen en beplanting, kunstgrasvelden en recreatiegebieden. In totaal is er ruim 17,5 miljoen beschikbaar om alle plannen te kunnen uitvoeren.

AANGEPAKT Wat de bestrating betreft worden onder de Zwanenburgerdijk en de Dennenlaan in Zwanenburg aangepakt. Dat karwei heeft een tijdje op zich laten wachten, omdat de gemeente ervoor gekozen heeft om enkele klussen tegelijk onder handen te nemen. Wethouder Steffens: “Het heeft niet zo veel zin om een straat kort na elkaar open te gooien als je dat ook in één keer kan doen. We hebben daarom gekeken welke klussen gelijktijdig kunnen plaatsvinden.”

Ook de wijk Graan voor Visch staat op de lijst voor nieuwe bestrating. Dat is hard nodig, weten de wijkbewoners. “Het is heel lastig om je met je rollator door de wijk te verplaatsen”, aldus Steffens.

ASFALT Ook het fietspad langs de Kalslagerring in Nieuw-Vennep wordt vernieuwd. Het fietspad zelf krijgt een nieuwe laag asfalt en aan weerszijden worden de gehate prikkelbosjes vervangen door kleurrijke beplanting. Om te voorkomen dat de boomwortels onder het fietspad weer gaat opspelen, wordt worteldoek gebruikt.

In Rijsenhout komen veel straten er fleuriger uit te zien doordat er bloeiende heesters worden geplaatst. Dat gebeurt na overleg met dorpsbewoners. Dat geldt trouwens voor veel meer plekken. Er worden veranderingen doorgevoerd nadat de meest betrokken inwoners hun mening hebben mogen geven. Steffens:” We gaan niet overal hortensia's plaatsen, maar kleurrijk bloeiende heesters zijn een goed alternatief.”

KUNSTGRASVELD Voor het aanleggen van kunstgrasvelden heeft het college ervoor gekozen voortaan gecoat rubber te gebruiken. “Gebleken is dat dit materiaal volkomen veilig is, als je er niet de hele dag mee gaat knuffelen tenminste", aldus de wethouder.

De gemeente heeft verder geconstateerd dat de openbare ruimte in de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude er nog erger aan toe is dan eerder gedacht. Vooral de toestand van de ANWB-bewegwijzeringsbordjes zijn om te huilen. Die worden daarom binnen afzienbare tijd vervangen.

APART VOORSTEL Ook het slechte wegdek van de Spaarndammerdijk moet worden aangepakt. Dit is zo'n klus dat wethouder Marja Ruigrok van Verkeer en Vervoer later dit jaar met een apart voorstel naar de gemeenteraad zal komen.

Aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar worden de nieuwe beheerplannen verwacht voor de buitenruimte. Aan de hand van die plannen wordt bekeken of er extra geld moet worden uitgetrokken om het gewenste resultaat in de openbare ruimte te realiseren.